Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αύξηση επενδύσεων αλλά και το "θετικό ρίσκο" των εκλογών, υποστηρίζει η Allianz

Η Allianz στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία, σημειώνει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί σημαντικά, κυρίως εξαιτίας των θετικών αντανακλαστικών της εγχώριας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα, τα δίδυμα ελλείμματα εξαλείφθηκαν στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός είναι σε μεγάλο βαθμό ισορροπημένος.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε σε επίπεδα που είχαν σημειωθεί τελευταία φορά το 2009, με τον ρυθμό της ανεργίας -αν και εξακολουθεί να παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα- να βρίσκεται πλέον σταθερά κάτω του 20%.

Η εμπιστοσύνη στο οικονομικό success story της Ελλάδας έχει αυξηθεί ταυτόχρονα με αυτές τις βελτιώσεις, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου να υποχωρεί για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το όριο του 3%, σύμφωνα με την έκθεση της γαλλικής τράπεζας.

Η Allianz υπογραμμίζει ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει ακόμα μακρύ δρόμο για την ανάκαμψη. Στο κάτω κάτω, σε σύγκριση με τη δεκαετία της μεγάλης υποχώρησης, η χώρα μόλις τώρα βλέπει το ξεκίνημα μιας «συνεσταλμένης» ανάκαμψης. Βραχυπρόθεσμα οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας είναι αρκετά ευνοϊκές χάρη στο μεγάλο παραγωγικό κενό και στη σημαντική χαλάρωση της οικονομίας, ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι δυνατή και διατηρήσιμη, γράφει η γαλλική τράπεζα, πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, οι οποίες είναι περίπου 70% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2009 και κοντά σε αυτά που είχαν καταγραφεί τη δεκαετία του 1960.

Η Allianz σημειώνει ότι «κλειδί» στην διατήρηση της ανάκαμψης θα είναι η εξασφάλιση πολιτικής συνέχειας αλλά και η δημιουργία ενός ευνοϊκού για τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος (χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, λιγότερα εμπόδια στις επενδύσεις).

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παραμένει απολύτως αναγκαία και τα πρόσφατα πισωγυρίσματα από την κυβέρνηση είναι ανησυχητικά.

Τέλος η γαλλικής τράπεζας επισημαίνει ότι οι επερχόμενες εκλογές στην πραγματικότητα προσφέρουν ένα «θετικό ρίσκο», με την αντιπολίτευση να υπόσχεται ότι θα επιδιώξει περισσότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις μείγμα πολιτικής, περιλαμβανομένων χαμηλότερων φόρων.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ