Η Ελλάδα συζητά την προμήθεια αεροσκαφών F-35 αποκάλυψε στέλεχος του Πενταγώνου

Συζητήσεις για την προμήθεια της Πολεμικής μας αεροπορίας αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ αποκάλυψε ο αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ, επικεφαλής της υπηρεσίας του αμερικανικού Πενταγώνου που είναι αρμόδια για το αεροσκάφος αυτό, σε γραπτή ενημέρωσή του προς το Αμερικανικό Κογκρέσο την Πέμπτη.

Όπως είπε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ισχυρό ενδεχόμενο να προχωρήσει η Lockheed Martin Corp σε πωλήσεις του μαχητικού F-35  προς πέντε νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται εν μέσω της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, χώρα που συμμετέχει στη συμπαραγωγή του μαχητικού, εξαιτίας των σχεδίων της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού όπως το μαχητικό F-35 εγκρίνονται κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, με το Πεντάγωνο να ενεργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους κατασκευαστές και ξένες κυβερνήσεις. Kαι άλλες χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ, ανάμεσά τους η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα ήθελαν να αποκτήσουν το εξελιγμένο μαχητικό.

Στη γραπτή κατάθεσή του, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πιθανόν ακόμη και σήμερα Παρασκευή, ο Γουίντερ διαβεβαιώνει ότι το Πεντάγωνο θα απαντήσει σε όλα τα αιτήματα ξένων κυβερνήσεων για ενημέρωση σχετικά με το αεροσκάφος. Πέρυσι, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα στην οποία εγκρίθηκε η εξαγωγή F-35 έπειτα από χρόνια, αφού οι Βρυξέλλες το επέλεξαν αντί του Eurofighter Typhoon για να αντικαταστήσουν τον στόλο των παλαιότερων F-16 της βελγικής πολεμικής αεροπορίας, υπογράφοντας συμφωνία ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,55 δισεκ. δολαρίων) με την Ουάσιγκτον.

Η Lockheed, βασικός κατασκευαστής του αεροσκάφους, αναπτύσσει και κατασκευάζει τρία μοντέλα του νέου μαχητικού για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των υπολοίπων δέκα χωρών που έχουν συμφωνήσει να το αποκτήσουν – της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, του Ισραήλ, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και του Βελγίου. Το ημερολογιακό έτος 2018 παραδόθηκαν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους 91 μαχητικά F-35.

Οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ σε ξένα κράτη αυξήθηκαν 13% στα 192,3 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, όπως γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προωθεί την εκστρατεία «Buy American» («αγοράστε αμερικανικά προϊόντα»), έχει χαλαρώσει αισθητά τους περιορισμούς στις εξαγωγές και ενθαρρύνει τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στο εξωτερικό για να εξασφαλίζονται μεγαλύτερες πωλήσεις της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή