Θοδωρής Καλούδης

Η επόμενη “μάζωξη” της μεικτής Κεντροαριστεράς θα πρέπει να γίνει σε αίθουσα με … καθρέφτες

Του Θοδωρή Καλούδη —

«Αφού δεν μπορούν να κάνουν διάλογο τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, ας τον κάνουμε εμείς» είπαν τρία αξιόλογα στελέχη – ο Διονύσης Τεμπονέρας  (ΣΥΡΙΖΑ), ο Μανώλης Χριστοδουλάκης  (ΠΑΣΟΚ), και η Εφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά) – και μάζεψαν τους φίλους τους «να το συζητήσουν».

Το γεγονός ότι η «έκτακτη εμφάνιση» Κασσελάκη έκλεψε την παράσταση, δείχνει πως το «θεαθήναι» το οποίο υπηρετεί αποτελεσματικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σήμερα του Κεντροαριστερού «προβληματισμού».

Γιατί, επί της ουσίας, η εκδήλωση επιβεβαίωσε το διαρκές “νά’χαμε να λέγαμε” της Αριστεράς, αφού έλειψε από τη “μάζωξη” το πρωταρχικό στοιχείο που όφειλαν να απαντήσουν οι συνομιλητές: Ποιο είναι το αρνητικό στοιχείο που ωθεί τους πολίτες  εκτός των τειχών της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς;

Έτσι, μετά τα κόμματά τους, οι νεωτεριστές συνομιλητές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη νεόκοπη Νέα Αριστερά παρέμειναν στις ίδιες γνωστές αδιέξοδες θέσεις των κομμάτων τους, με την ίδια ξύλινη γλώσσα, που είναι κατάλληλη για αίθουσα 400 ατόμων, αλλά αδιάφορη στις γειτονιές.

Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς από όσα ειπώθηκαν;

  • Η Εφη Αχτσιόγλου έδωσε έμφαση στην ανάγκη «κοινωνικής και ταξικής απεύθυνσης» της Αριστεράς, απέρριψε τη συνταγή των «λύσεων μέσου όρου» που έχουν σκοπό να καλύπτουν τα «θέλω» όλων των κοινωνικών ομάδων και εξέφρασε την ανησυχία της ότι «κάθε παράταση της στασιμότητας μπορεί να οδηγήσει στο σάπισμα».(Πιάσ’ το αυγό και κούρεφτο, δηλαδή – και όποιος μεροκαματιάρης το κατάλαβε να έρθει να μας το εξηγήσει να κάνουμε την αυτοκριτική μας).
  • Ο Διονύσης Τεμπονέρας «φύλαξε τα έρημα» από ενδεχόμενες εσωκομματικές τριβές στο μαγαζί του και επανέλαβε τους άξονες του «μετώπου δημοκρατίας» στο οποίο έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, ενώ στάθηκε στην ανάγκη «σύνθεσης και υπέρβασης του χτες» (προφανώς και του χθες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφοπλίζοντας έτσι το “reason why” των κομμάτων αυτών). Αποσαφήνισε ωστόσο ότι κάθε κόμμα πρέπει να έχει την αυτοτέλειά του… (δηλαδή μια από τα ίδια και η όλη συζήτηση είναι για να γίνεται).
  • Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αφού μας είπε τον γνωστό πόνο του ΠΑΣΟΚ για το ποιος έχει την «κληρονομιά της δημοκρατικής παράταξης» και το «φορτίο αρχών και ιστορικής συνέχειας» που αυτή φέρει, κάλεσε όλους τους παριστάμενους να συμφωνήσουν ότι «το 2009 τη χώρα την χρεοκόπησε η Ν.Δ. και ο Κώστας Καραμανλής» και πως το κόμμα του είναι λίγο – πολύ άμοιρο ευθυνών. (Το “ΠΑΣΟΚ είναι εδώ” , ζει με το παρελθόν και λέτε ό,τι θέλετε εσείς οι άλλοι…)

Αν η «μάζωξη» – που λένε και οι φίλοι μου οι αριστεροί – έγινε για να δηλώσουν κάποιοι την παρουσία τους στα δρώμενα της  αριστερής αερολογίας, μια χαρά πήγε και με τον «γκεστ σταρ» Στέφανο Κασσελάκη πήρε και δημοσιότητα στα πρωινάδικα.

Δεν συζητήθηκε όμως – και φυσικά δεν απαντήθηκε – ο τίτλος της εκδήλωσης: «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;». Μα αν το ξέρανε, δεν θα χρειαζότανε θέατρο για συζητήσεις. Θα το είχε πει ο κόσμος στις πλατείες, στις κάλπες και θα το έδειχνε στις μηνιαίες δημοσκοπήσεις.

Ίσως πιο χρήσιμη θα ήταν μια πιο ουσιαστική συζήτηση με τίτλο «Γιατί δεν μπορούμε εμείς οι θεματοφύλακες της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ούτε με συγχώνευση να απαντήσουμε στην κυριαρχία Μητσοτάκη». Και μάλιστα σε μια αίθουσα με πολλούς καθρέφτες, που θα βοηθούσε στις απαντήσεις…

 

Καμία δημοσίευση για προβολή