Η Ευρωπαίκή Ένωση χαιρετίζει τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά κρατάει την Άγκυρα στον πάγο…

Η «αναβίωση» της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας παραμένει στον πάγο, σύμφωνα με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) που ξεκινά την Πέμπτη, δεν θα γίνει τελικά συζήτηση επί της έκθεσης που παρουσίασε η Κομισιόν και ο Ζοζέπ Μπορέλ για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας… λόγω έλλειψης χρόνου και «βαριάς» ατζέντας.

Ωστόσο, όπως είπε ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι, για να χρυσώσει το χάπι, “αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά ώστε να δοθεί συνέχεια στη θετική ατζέντα” των συζητήσεων.

Θετική εξέλιξη η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας

Το Συμβούλιο είδε θετικά τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας που “θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”. Τονίστηκε παράλληλα και η προσμονή του Συμβουλίου για τη διατήρηση εκ μέρους της Τουρκίας σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών με την Ελλάδα, με προσφυγή, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Είναι ένα “βαρόμετρο” οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Επίσης αναγνωρίζει πως η Τουρκία είναι «βασικός εταίρος», ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό.

Ωστόσο μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα που είχαν επίσης τεθεί από την ΕΕ  ως προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας παραμένουν άλυτα και σε αρνητική αξιολόγηση.Εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες στο Κυπριακό, όπως παραμένει η απαίτηση για τη μη επανάληψη μη εξουσιοδοτημένων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως παραμένουν ανοιχτά ζωτικά θέματα που αναφέρονται στον σεβασμό του κράτους δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες κ.τ.λ.

Τα “αγκάθια” στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίουχθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρχέλι επιβεβαίωσε αυτά τα “αγκάθια”, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «όσα πρέπει να γίνουν από την πλευρά της Τουρκίας για αναβίωση της ενταξιακής διαδικασίας έχουν ξεκαθαριστεί από την πλευρά της Ε.Ε. σε επαφές τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αγκυρα».Ανέφερε παράλληλα ότι χρειάζεται συμφωνία στο πολιτικό επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής) ώστε η διαδικασία να συνεχιστεί.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν θα πρέπει να μας αποτρέψει από το να δώσουμε συνέχεια στη θετική ατζέντα που βάλαμε στο τραπέζι από κοινού με τον Υπατο Εκπρόσωπο», αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση για τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η θετική ατζέντα, άλλωστε, τόνισε ότι «θα πρέπει να θέσει τα θεμέλια για μια νέα αρχή, όπως ζητήθηκε και προτάθηκε επίσης από τον πρόεδρο Ερντογάν».

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή