Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει στα Βαλκάνια. Σημαντικές παρουσίες στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Ευρώπη επενδύει στα Βαλκάνια. Σημαντικές παρουσίες στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης

Tα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην Βαλκανική χερσόνηση υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ευρώπη, μετά την ρωσική εισβολή θα απασχολήσουν την  ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη αύριο Παρασκευή.

Η παρουσία του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είναι ενδεικτική της σημασίας της συνόδου.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η Ε.Ε. θέλει να στείλει μήνυμα πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα Βαλκάνια, που περιμένουν εδώ και χρόνια στον προθάλαμο της Ε.Ε., μένουν πίσω.

Παράλληλα, τα ερείσματα που πάντα είχε η Ρωσία στην περιοχή πρέπει να ανακοπούν, ενώ από την εξίσωση δεν μπορεί να λείπει το ενεργειακό σκέλος, το οποίο ενδιαφέρει πολύ και την Ελλάδα, η οποία θέλει να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Η εν λόγω προοπτική άλλωστε ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων και κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καθώς στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ενδιαφέρονται για την περιοχή και δη τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σημαντικές οι παρουσίες στη Σύνοδο

Ενδεικτικό της βαρύτητας που έχει η φετινή σύνοδος είναι πως πέραν της σημαντικής παρουσίας του Γερμανού καγκελάριου θα παραστεί σύσσωμο το τριμελές προεδρείο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, με προεδρεύοντα τώρα τον κ. Τζαφέροβιτς. Πρόκειται για μία χώρα με μεγάλη σημασία τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ε.Ε., τόσο λόγω γεωγραφίας –βρίσκεται στο σταυροδρόμι της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης στα Βαλκάνια– όσο και λόγω εθνοτικής σύνθεσης. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως η Τουρκία, έστω και στο παρά πέντε, επέλεξε να στείλει ως αντιπρόσωπό της τον υφυπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί.

Η Αγκυρα δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς τα Βαλκάνια αποτελούν παραδοσιακά έναν χώρο που θέλει να ασκεί τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό επιρροής.

Η Ελλάδα μέσα από τη σύνοδο έχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τον κομβικό –αν όχι ηγετικό– ρόλο της στην περιοχή. Ο λόγος άλλωστε που επελέγη η Θεσσαλονίκη και όχι η Αθήνα είναι ακριβώς αυτός: για τους Βαλκάνιους η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη «μητρόπολη» της ευρύτερης περιοχής.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις άλλες βαλκανικές χώρες

Πριν από την έναρξη των εργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει δουλέψει πολύ εντατικά τις σχέσεις της Ελλάδας με τις άλλες βαλκανικές χώρες, θα παραθέσει γεύμα στους ηγέτες των Δ. Βαλκανίων. Παρόντες θα είναι ο Εντι Ράμα της Αλβανίας, ο Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μίλο Τζουγκάνοβιτς του Μαυροβουνίου και η Βιόσα Οσμάνι του Κοσόβου.

Το βράδυ, μετά το πέρας των εργασιών, θα υπάρξει επίσημο δείπνο, όπου θα δώσουν το «παρών» τόσο οι κ. Σολτς, Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ, όσο και ηγέτες χωρών των Βαλκανίων, όπως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ στη Θεσσαλονίκη έως τώρα έχουν προγραμματίσει να παρευρεθούν ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Παχόρ, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσούκα και η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου, που υπέγραψε την αίτηση της χώρας της για ένταξη στην Ε.Ε.

Καμία δημοσίευση για προβολή