Θοδωρής Καλούδης

Η Ευρώπη γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα στάθηκε στη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Ο αναθεωρητισμός των σύγχρονων δικτατόρων αποτελεί διαρκή απειλή

Του Θοδωρή Καλούδη

Στην Ουκρανία συντελείται μια «απίστευτη» για την εποχή μας τραγωδία. Η απροσχημάτιστη ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν σε μια ανεξάρτητη χώρα που διεκδικεί την αυτονόητη αυτοδιάθεσή της, οδήγησε σε ένα ντόμινο διεθνών εξελίξεων με απροσδόκητες, καινοφανείς και απρόβλεπτες τη στιγμή αυτή συνέπειες.

Η διεθνής κοινότητα διαχωρίστηκε, μάλλον τελεσίδικα για το προβλέψιμο μέλλον. Η Ρωσική εισβολή, αφύπνισε την Ευρώπη και οδήγησε την Ατλαντική Δύση σε πολιτικές και ενέργειες πρωτοφανούς σύμπνοιας και αποφασιστικότητας. Οι διπλωματικές ισορροπίες κατέρρευσαν. Ο πρόεδρος Πούτιν, από ισότιμος συνομιλητής, κατέστη παρίας και αποκαλείται ευθέως «δικτάτορας». Οι συγκλονιστικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην οικονομία της χώρας τοι οδηγούν σε ασφυξία. Οι συνέπειες των σημερινών εξελίξεων θα είναι καθοριστικές στις αυριανές διεθνείς οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις. Ο κόσμος μας δεν είναι πια ίδιος.

Η Ευρώπη γύρισε σελίδα. Σε λίγες ημέρες μετέβαλε τον πολιτικό χρόνο. Η κατά τεκμήριο εξελισσόμενη οικονομική μας Ένωση ανοίγει το βηματισμό της προς ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα  – γεγονός που επιταχύνει την πολιτική ενοποίησή της και δημιουργεί συνθήκες ουσιώδους γεωπολιτικής χειραφέτησης. Χώρες με παροιμιώδη εμμονή στην «ανεξαρτησία» και την «ουδετερότητα», όπως η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ελβετία, αισθάνονται την ανάγκη να επιλέξουν «στρατόπεδο».

Η Ελλάδα τοποθετήθηκε αυτονόητα και με σαφήνεια στην «σωστή πλευρά της ιστορίας». Η χώρα ανήκει ιστορικά, πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά στον κόσμο του δυτικού πολιτισμού, του οποίου υπήρξε κοιτίδα και φωτοδότης. Στον πολιτισμό αυτόν – παρά τις κατά καιρούς παρεκτροπές των ισχυρών και τις αλλοιώσεις του χαρακτήρα του – η ελευθερία, η δημοκρατία , τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αλληλεγγύη αποτελούν ουσιώδη στοιχεία ανθρώπινης, πολιτικής και διεθνούς συμπεριφοράς.

Την αλληλεγγύη αυτή – ολομέτωπη και χωρίς αστερίσκους – την αποζητούμε και τη διεκδικούμε και εμείς, ζώντας σε μια επικίνδυνη γειτονιά. Δεν μπορούμε να την αρνούμαστε σε όσους αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση επιβίωσης. Οι «ισαποστάκηδες» και οι «διανοούμενοι του καπουτσίνο» έχουν βέβαια το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα στην άλλη άποψη, αλλά στη ζωή πέρα από τις ανέξοδες «θέσεις» και «απόψεις», υπάρχει και η αναγκαιότητα της υπεύθυνης στάσης και δράσης, που παράγουν πολιτικά αποτελέσματα και κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία, ασφάλεια και τη διεθνή θέση της χώρας.

Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στην αμυντική μας θωράκιση. Η απόφαση για την προμήθεια σύγχρονων εξοπλισμών προς εξισορρόπηση της στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή μας δείχνει τώρα ότι ήταν ενέργεια ζωτικής σημασίας. Ο αναθεωρητισμός των σύγχρονων δικτατόρων αποτελεί διαρκή απειλή . Η απειλή αυτή εκδηλώθηκε ήδη, με τραγικές συνέπειες στην Ουκρανία. Και αιωρείται στο Αιγαίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή