Η ευρωστία της Ελληνικής οικονομίας “σύμμαχος” του Έλληνα πρωθυπουργού στη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ελληνική οικονομία είναι εύρωστη, με το Ελληνικό αξιόχρεο να έχεις μόλις αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα από την πλειονότητα των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

κ.κ. Μητσοτάκης και Σολτς

Με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης εργασίας, στην οποία μάλιστα προβλέπονται και διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο. Οι δύο πολιτικοί άνδρες θα συνομιλήσουν με βασικά ζητήματα την οικονομία, το μεταναστευτικό και την ενέργεια, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα την νέα οξεία κρίση στη Μέση Ανατολή.

Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν, ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ελληνική οικονομία είναι εύρωστη, με το Ελληνικό αξιόχρεο να έχεις μόλις αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα από την πλειονότητα των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ισχυροποίησης της Ελλάδος επηρεάζονται θετικά και οι Ελληνο-Γερμανικές σχέσεις, αφήνοντας πίσω εντάσεις που προέκυψαν τα χρόνια της κρίσης χρέους. Αυτό φαίνεται πως θα είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει με την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο κ.Μητσοτάκης, με τα ζητήματα της οικονομίας, τόσο τα διμερή, όσο και αυτά που άπτονται της Ευρωπαϊκής ατζέντας, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τον κ.Σολτς. Άλλωστε, βρίσκεαι ακόμα σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το καθοριστικό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ε.Ε., στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το μεταναστευτικό, αλλά και την προσαρμογή αυτού στην κλιματική αλλαγή και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ακόμη ένα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τους δύο ηγέτες είναι η ενέργεια και συγκεκριμένα η διασυνδεσιμότητα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο διαμεταφοράς ενέργειας στο διάδρομο Νότου-Βορρά, μια γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή