Θοδωρής Καλούδης

Η Φώφη χαίρεται και πανηγυρίζει με «το τίναγμα της ψόφιας γάτας»* – Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι αλλού…

«Γιατί χαίρεται και πανηγυρίζει η Φώφη;» με ρώτησε απορημένος φίλος χρηματιστής που βλέπαμε μαζί τα αποτελέσματα το βράδυ των εκλογών.

«Δεν έχει καταλάβει και χαίρεται από το τίναγμα της ψόφιας γάτας*», του απάντησα στη γλώσσα του.

Αυτό, έστω και κατά φραστική υπερβολή, χαρακτηρίζει σήμερα ό,τι απέμεινε από το κραταιό Κεντροαριστερό Κίνημα που κυβέρνησε, με τα καλά και τα κακά του, για πολλά χρόνια τον τόπο: Ένα κόμμα μπερδεμένο, χωρίς στιβαρή ηγεσία, που «κουμαντάρεται» από την πολιτική ιδιοτέλεια των νέων «γερόντων» του παλαιού ΠΑΣΟΚ και που υπάρχει από τη δύναμη της αδράνειας. Γιατί, κακά τα ψέματα, το ΚΙΝ.ΑΛ υποστηρίζεται σήμερα κυρίως από τους εικονολάτρες των «περήφανων γηρατειών».

Η Κυρία Γεννηματά χαίρεται γιατί «ξεπέρασε», λέει, κατά  0,38% και 20.793 ψήφους το ισχνό αποτέλεσμα που πήρε στις  Ευρωεκλογές. Μα εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε αντίστοιχα 437.579 περισσότερους φηφοφόρους  και η Νέα Δημοκρατία άλλους 378.274. Ακόμα και ο Βαρουφάκης μάζεψε στις εθνικές εκλογές περισσότερους νέους ψήφους από το  ΚΙΝ.ΑΛ: 24.597!

Αν η Κυρία Γεννηματά και όσοι (μέσα ή έξω από το κόμμα της) την στηρίζουν, είναι ευχαριστημένοι με την απήχηση και τη δυναμική που έχουν στο εκλογικό σώμα, εμείς δεν έχουμε λόγους να ανακατευτούμε με τα «οικογενειακά» τους. Ούτε στις αυταπάτες τους.

Όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ένα κόμμα που δεν έχει πυξίδα, δηλαδή που δεν είναι απαραίτητο στην κοινωνία, δεν έχει και μέλλον.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, το βράδυ των εκλογών, είπε στο ΣΚΑΪ: «Στο ΚΙΝ.ΑΛ, οι δύο στους τρείς πάμε από εδώ και ο τρίτος από εκεί. Αυτό δεν γίνεται…». Με απλά λόγια, αυτό που είπε ο έμπειρος και πιστός στο κόμμα βουλευτής σημαίνει: Αν το Κίνημα Αλλαγής δεν βρει τη χρησιμότητα του στην πολιτική ζωή, σε λίγο δεν θα υπάρχει. Θα το καταπιούν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε στην κυβέρνησή του περισσότερους από 15 Κεντρώους και «Πασοκογενείς», διευρύνοντας τη ΝΔ και ανταποκρινόμενος στη νέα κοινωνική συμμαχία που του έδωσε την αυτοδυναμία. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξέλεξε στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του περισσότερους «Πασόκους» βουλευτές από ότι η Κυρία Γεννηματά, οδηγώντας το ΣΥΡΙΖΑ στα χωράφια της Κεντροαριστεράς.

Σε λίγο ό,τι σήμαινε κάποτε το ΠΑΣΟΚ θα διατηρεί μεν ικανές δυνάμεις  στην κοινωνία, αλλά δεν θα είναι ούτε «ενωμένο δυνατό» ούτε «εδώ», στο μικρό ΚΙΝ.ΑΛ. της Φώφης , του Γιώργου, του Κώστα και των άλλων παιδιών…

……………….

(*)«Το τίναγμα  της ψόφιας γάτας». Την φράση αυτή την γνωρίζουν οι περισσότεροι επενδυτές  στο Χρηματιστήριο, καθώς περιγράφει τη στιγμιαία μικρή ανοδική κίνηση των μετοχών, λίγο πριν την κατάρρευσή τους. Την ίδια κίνηση κάνει μια ψόφια γάτα, όταν πέφτει από ύψος στο έδαφος. Τινάζεται, “πετάγεται” λίγο και καταλήγει οριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή