Η γαλαντόμος ΕΡΤ ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμβόλαια - μαμούθ με τους "προέδρους" των ποδοσφαιρικών ομάδων με τη σιγουριά της ...ΔΕΗ

Η ΕΡΤ ετοιμάζεται να αυξήσει το ανταποδωτικό τέλος που πληρώνουν αναγκαστικά όλοι οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να υπογράψει πλουσιοπάροχα συμβόλαια με τις ομάδες ποδοσφαίρου.

Η διοίκηση της ΕΡΤ, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή, εξουσιοδότησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο «να υποβάλλει αίτημα, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, μεγάλης αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού έτους 2019».

Η γαλαντόμος κρατική τηλεόραση στην ουσία επιδοτεί ιδιώτες ώστε να δηλώνουν πρόεδροι και «επενδυτές» σε ποδοσφαιρικά σωματεία – εμπορικές επιχειρήσεις που ζούν από το δημόσιο κορβανα. Και μάλιστα με συμβόλαια για τηλεοπτικά δικαιώματα που θα τα ζήλευαν ακόμα και οι πλέον «εμπορικές» ομάδες την περίοδο πριν από την κρίση.

Η διοίκηση της ΕΡΤ ετοιμάζεται να υπογράψει τα νέα παχυλά συμβόλαια με τους «προέδρους» του Ελληνικού ποδοσφαίρου όταν έχει ήδη υποστεί τεράστιες ζημιές, περί τα 16 εκατ. ευρώ, από την περυσινή «διάσωση» επτά ποδοσφαιρικών ομάδων. Πρόκειται για τις ομάδες που είχαν μείνει χωρίς τηλεοπτική στέγη όταν έσπασε η Σύμβαση Κεντρικής Διαχείρισης με την οποία η Nova κατείχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων της Super League.

Ενώ οι εννέα από τις 16 ομάδες προχώρησαν σε διμερή σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων προς την Nova, η ΕΡΤ έσπευσε να «διασώσει» τις υπόλοιπες επτά. Η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης προσέφερε διετές συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων έναντι 17 εκατ. ευρώ. Ο μοναδικός ιδιωτικός σταθμός που εκδήλωσε ενδιαφέρον, αλλά αποσύρθηκε γιατί έδινε πολύ λιγότερα, ήταν το Open TV του κ.Σαβίδη, για προφανείς λόγους ποδοσφαιρικής διαφάνειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Media Services, που μετρά τη διαφημιστική δαπάνη για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα καθαρά έσοδα της ΕΡΤ για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Super League την σεζόν 2018 – 19 μόλις που ξεπέρασαν το ένα εκατ. ευρώ. Δηλαδή η ΕΡΤ δαπάνησε σχεδόν 17 εκατ. ευρώ για δικαιώματα και παραγωγές και κατάφερε να εισπράξει μόλις ένα εκατομμύριο.

Οσοι μιλούν για κρατικοποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου επισημαίνουν πως το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι δεν περιορίζεται στη ζημιά των 16 εκατ. ευρώ από την τελευταία σεζόν της Super League. Μαζί με το κόστος παραγωγών, την χορηγία της ΕΡΤ προς την Super League και τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την δεύτερη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το συνολικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 51,72 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018 – 20. Κόστος το οποίο θα εκτιναχθεί, αν αποδειχθούν αληθινές οι πληροφορίες περί νέων συμβάσεων – μαμούθ με ποδοσφαιρικές ομάδες.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ