Οι Γερμανοί σχολιαστές φοβούνται πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης “εξαντλεί τα όρια των δυνατοτήτων της”

Οι Γερμανοί σχολιαστές φοβούνται πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης “εξαντλεί τα όρια των δυνατοτήτων της.«Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της οικονομικής κρίσης»,  επισημαίνουν οι εγκυρότερες Γερμανικές εφημερίδες,και αναφέρονται σε ομοιότητες μεταξύ της κρίσης του κορωνοϊού και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν εν καιρώ πολέμου. Ωστόσο, αισθάνονται ότι η Γερμανία είναι καλά θωρακισμένη σε αντίθεση με χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ιδού μερικά από τια σχόλια:

Όπως εκτίμησε μιλώντας προς τη Deutsche Welle ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας στο London School of Economics Άλμπρεχτ Ριτσλ: «Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της κρίσης. Ενδέχεται να αποβεί το ίδιο άσχημα με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1930. Δεν αποκλείεται ακόμη και μείωση του ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες και εξαρτώνται από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων».

Η παραγωγική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά παγώσει. Πόσο καιρό όμως μπορεί να διαρκέσει η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας; «Όλοι εικοτολογούμε για το πότε θα αρχίσουν να καταγράφονται ελλείψεις στην τροφοδοσία και ξεσπάσουν κοινωνικές ταραχές. Γι΄ αυτό και πολλοί πολιτικοί διεθνώς είναι σε κατάσταση πανικού. Το διαπιστώνουμε στον αμερικανό πρόεδρο που προσπαθεί να επιβιώσει υποσχόμενος ότι η οικονομία θα τρέξει κανονικά μετά το Πάσχα. Κανείς δεν γνωρίζει που στηρίζει αυτές τις εκτιμήσεις. Είναι βέβαια γνωστό ότι οι πολιτικοί σχεδιασμοί λειτουργούν διαφορετικά από τους υπολογισμούς των ειδικών».

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που βοηθούν στο να εξέλθει κανείς ταχύτερα από μια κρίση; «Κινητήριος δύναμη για την ανάκαμψη μετά από μια κρίση είναι το χρέος. Όταν μια χώρα έχει σχετικά χαμηλό χρέος πριν ξεσπάσει μια κρίση -και συνεπώς περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών- τότε μπορεί να εξέλθει γρηγορότερα και ευκολότερα από την κρίση. Οι χώρες που έχουν υψηλό χρέος, αντίθετα, βρίσκονται αντιμέτωπες μετά το τέλος της κρίσης και με διογκούμενα χρέη. Οι χώρες της νοτίου Ευρώπης προ της κρίσης του 2008 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και έτσι θα είναι και αυτή τη φορά».

Η Γερμανία αντίθετα, σύμφωνα με τον ειδικό, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
«Με την αμφιλεγόμενη πολιτική των μηδενικών ελλειμμάτων η Γερμανία δεν έχει εξαντλήσει τα πυρομαχικά της και μπορεί τώρα να λάβει εκτεταμένα μέτρα. Υπό αυτή την έννοια η Γερμανία είναι σε πλεονεκτική θέση. Ωστόσο στη Γερμανία το πρόβλημα είναι ότι βρίσκεται σχεδόν περισσότερο από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία σε σχέση αλληλεξάρτησης με τους υπόλοιπους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από άλλους το να είναι καλά οι γείτονές μας».

“Γρήγορα θα εξαντλήσουμε τά όριά μας”

“«Οι αριθμοί που δημοσιεύονται καθημερινά από το μέτωπο της πανδημίας δεν προσφέρονται για να σημάνουμε τη λήξη του συναγερμού. Αντιθέτως. Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση είχε τηρήσει καταρχάς μια χαλαρή στάση -αυτό έχει αλλάξει στο μεταξύ- οι άνθρωποι προετοιμάζονται πλέον για μια μακρά περίοδο στασιμότητας, κοινώς δηλαδή για το ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Η Ισπανία προχώρησε στη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων. Στην Αμερική ενεργοποιούνται νόμοι από καιρούς πολέμου. Στη Γερμανία ο πρόεδρος του επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ δεν αποκλείει συνθήκες όπως στην Ιταλία. Με άλλα λόγια: ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί και σε εμάς τόσο ανησυχητικά πολύ, που γρήγορα θα εξαντλούσε τα όρια των δυνατοτήτων μας» (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

  • «Η Γερμανία βρίσκεται μόλις στην αρχή της επιδημίας. Ας μην έχουμε λοιπόν φρούδες ελπίδες. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται και οι σκέψεις για το πώς θα εξέλθουμε της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Κάθε άλλο. Η κοινωνία δεν θα μπορέσει να ξανατεθεί σε κανονική λειτουργία εν μια νυκτί. Θα είναι μια διαδικασία που θα γίνει βήμα προς βήμα. Διότι οι ρυθμοί εξόδου από την κρίση θα είναι αντιστρόφως ανάλογοι της ταχύτητας με την οποία ήρθε». (Badische Zeitung)

Η ανησυχητική αποτυχία των ΗΠΑ

«Παρά τη γιγαντιαία και άνευ προηγουμένου κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, οι πιέσεις των οικονομικών παραγόντων για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες. Θα έπρεπε όμως να αποφύγουμε μια συζήτηση που βάζει στην ίδια ζυγαριά τα οικονομικά συμφέροντα και την υγεία.

Δεν μπορείς να αντισταθμίσεις τη ζωή με το χρήμα. Μια στρατηγική εξόδου […] πρέπει να εμπεριέχει πολύ δημιουργικότητα αλλά και το μήνυμα ότι η κρίση επιβάλλει την αναζήτηση νέων δρόμων. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι σε λίγες εβδομάδες θα πατήσουμε το κουμπί και θα επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή». ( Rheinische Post )

«Εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Αμερική απέτυχε. Η αδυναμία που δείχνουν οι ΗΠΑ στο μέτωπο του κορωνοϊού προκαλεί φόβο αλλά και σύγχυση. Η χώρα που κάποτε έσωσε την Ευρώπη από τους ναζί και η οποία έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι δεν είναι σε θέση να τροφοδοτήσει τους γιατρούς της με μάσκες των 75 σεντ ή τους πολίτες της με χαρτί υγείας.

Η αποτυχία της κυβέρνησης θα στοιχίσει εντός ολίγων μηνών τις ζωές χιλιάδων, ίσως δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό θα επιφέρει βαθύ τραύμα στην κοινωνία. Επιπλέον εκατομμύρια πολίτες θα χάσουν τις οικονομίες τους. Και, σε αντίθεση, με τη Γερμανία, δεν υπάρχει ένα κοινωνικό δίχτυ για να τους προστατεύσει». (ddeutsche Zeitung)

Πηγή: Deutsche Welle

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή