Η Γερμανία ακολουθεί το Ισραήλ και εμβολιάζει τους άνω των 60 ετών πολίτες με τρίτη δόση εμβολίου. Περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Μετά από13(!) χρόνια

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εμβολιάζει τους άνω των 60 ετών πολίτες της με τρίτη δόση εμβολίου, δίχως προϋποθέσεις, όταν σε άλλες χώρες μόλις ξεκινά η συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο λόγω της γρήγορα μεταδιδόμενης μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού.

Στην Ευρώπη, το γερμανικό υπουργείο Υγείας δρομολογεί από το Σεπτέμβριο τον εμβολιασμό ατόμων από 60 και πάνω, οι οποίοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Και αυτό ενώ έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών διαφόρων κομμάτων και της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού της Γερμανίας, η οποία δεν προχωρά, μέχρι αυτή την ώρα, στη σύσταση για εμβολιασμό ούτε των 60+, αλλά ούτε και των 12+ με το επιχείρημα ότι δεν έχει ακόμα στη διάθεσή της επαρκή στοιχεία για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου.

Καθοριστικό το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 18-59

Ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμού Τόμας Μέρτενς δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο MDR ότι «καθοριστικός για την πορεία του τέταρτου κύματος στη Γερμανία το φθινόπωρο δεν είναι τόσο ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων από 12 ετών και άνω, όσο το ποσοστό εμβολιασμού των ατόμων από 18 μέχρι 59 ετών».

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο εμβολιασμός παιδιών είναι θελκτικό ζήτημα για τα μέσα ενημέρωσης. Από επιδημιολογικής άποψης ωστόσο δεν έχει τόσο βάρος όσο η ηλικιακή ομάδα 18-59».

Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού ο Τόμας Μέρτενς τόνισε ότι «δεν είναι οπωσδήποτε έξυπνο» από την πλευρά των πολιτικών να ζητούν από την επιτροπή συγκεκριμένες τοποθετήσεις διότι αυτό «ενδέχεται να συμβάλλει σε κλίμα ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών».

Έρχονται περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι γερμανοί πολιτικοί ζητούν περισσότερα δικαιώματα για εμβολιασμένους.

  • Μιλώντας στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανικής Τηλεόρασης ZDF ο βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ τόνισε ότι δεν πρόκειται για περιθωριοποίηση ανεμβολίαστων, αλλά για αποκατάσταση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των εμβολιασμένων.

Από εδώ και στο εξής η παρακολούθηση μαζικών αθλητικών γεγονότων, καθώς και η διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία θα πρέπει να επιτρέπεται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους, υπογράμμισε ο βαυαρός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Υγείας της Βάδης-Βιρτεμβέργης από το φθινόπωρο θα υπάρξουν περιορισμοί για ανεμβολίαστους ενήλικες. Εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου κατέστησε ωστόσο σαφές ότι και τότε θα είναι εφικτή η πρόσβαση στην εστίαση, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις με αρνητικό τεστ κοροναϊού, το οποίο ωστόσο θα επιβαρύνει τους ανεμβολίαστους.

Μέσα Ιουλίου το Ισραήλ ξεκίνησε τρίτο εμβολιασμό

Μέσα Ιουλίου το Ισραήλ ξεκίνησε τρίτο εμβολιασμό πρώτα σε όσους έχουν υποστεί μεταμόσχευση, καρκινοπαθείς και πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια. Από χθες το μέτρο επεκτάθηκε σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 60.

«Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 με τρίτη δόση και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό», λέει o Aρσέν Αρουτινιουνιάν, επικεφαλής του νοσηλευτικού προσωπικού στο ιατρικό κέντρο Clalit του Τελ Αίβ. «Λέμε και ζητάμε από όλους να έρθουν και να εμβολιαστούν. Καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον και θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό. Καλά νέα και καλή υγεία σε όλους».

Προϋπόθεση για τον ενισχυτικό εμβολιασμό είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 5 μήνες από την τελευταία δόση. Στόχος η προφύλαξη κυρίως των ηλικιωμένων από σοβαρές επιπλοκές της μετάλλαξης Δέλτα. Εικόνες που μετέδιδαν τα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειχναν μεγάλη προσέλευση.

Τρίτη δόση και σε άλλες χώρες;

Παράλληλα με την τρίτη δόση επανέρχεται η υποχρεωτική μάσκα σε κλειστούς χώρους και επίδειξη εμβολιαστικού πιστοποιητικού σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και κλειστούς χώρους άθλησης. Τα κρούσματα καταγράφουν και πάλι αύξηση στο Ισραήλ και οι αρχές δεν θέλουν να κλείσουν την οικονομία και να οδηγηθούν σε νέο λοκντάουν.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες ίσως οδηγήσει κι άλλες κυβερνήσεις να μιμηθούν το ισραηλινό παράδειγμα. Στις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν έχει ακόμη επιτραπεί, αλλά και ισραηλινοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι και οι ωφέλειες από την τρίτη δόση δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί επιστημονικά. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν άλλη λύση.

DW/afp/dpa/Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή