Η ΙΕΑ προειδοποιεί: Θα ανέβει κι άλλο το πετρέλαιο – Τεράστιο πρόβλημα η συμμαχία Ρωσίας – Σ.Αραβίας

Φόβοι για άνοδο της τιμής του πετρελαίου λόγω Ερυθράς Θάλασσας. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η παραγωγή των ΗΠΑ, αδύναμη του ΟΠΕΚ+

Αυξημένες διακυμάνσεις και υψηλότερες τιμές αναμένονται στην πετρελαϊκή αγορά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, εν μέσω σημαντικών ελλείψεων λόγω της μείωσης της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+.

Αυτή την προειδοποίηση έδωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), παρατηρώντας ότι μέχρι στιγμής η παραγωγή αντισταθμίστηκε εν μέρει από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+, όπως οι ΗΠΑ, το Ιράν και η Βραζιλία. «Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο και μετά, η απώλεια της μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, με οδηγό τη Σαουδική Αραβία, θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις το τέταρτο τρίμηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η IEA στη μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν ξεκινήσει από τον Ιούλιο εθελοντική μείωση της παραγωγής, επιπλέον αυτής που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο ΟΠΕΚ+. Την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν αμφότερες να παρατείνουν τις περικοπές, κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα η Σαουδική Αραβία και κατά 300.000 η Ρωσία, μέχρι το τέλος του έτους.

Παρότι τον Αύγουστο επικράτησε σχετική ηρεμία στην αγορά, σύμφωνα με την ΙΕΑ η εθελοντική μείωση από τις δύο χώρες προκάλεσε εκτίναξη των τιμών, με το Brent να αναρριχάται άνω των 90 δολαρίων, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Η ΙΕΑ προειδοποίησε μάλιστα ότι οι διακυμάνσεις μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους, εάν οι δύο χώρες δεν αυξήσουν την παραγωγή. «Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας αναδεικνύεται ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις πετρελαϊκές αγορές», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΙΕΑ.

Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο…

Την ίδια ώρα, οι απεργίες στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία (καλύπτουν το 7% της παγκόσμιας ζήτησης), σε συνδυασμό με τις εργασίες συντήρησης στο μεγαλύτερο κοίτασμα της Νορβηγίας (από τους μεγαλύτερους προμηθευτές), έχουν βάλει «φωτιά» και στις τιμές του φυσικού αερίου.

Τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- βρίσκονται σταθερά άνω των 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια περαιτέρω άνοδο άνω των 40 ευρώ.

Ενεργειακοί αναλυτές της εταιρείας Aurora επιβεβαιώνουν ότι η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος «πολύ σφιχτή», με αποτέλεσμα να υπάρχει «πολύ μικρή ευελιξία». Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι κάθε απώλεια στην παραγωγή μπορεί να επηρεάσει αισθητά τις τιμές.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη δυσμενέστερη, εφόσον τα ευρωπαϊκά αποθέματα δεν βρισκόντουσαν σε υψηλά επίπεδα ή εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές.

Ας σημειωθεί ότι οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτες σε ποσοστό 94%, ενώ ταυτόχρονα όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα να κάνουν λόγο για έναν ζεστό Σεπτέμβριο και έναν ήπιο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για τη ζήτηση να είναι υποτονικές.

Ρεύμα

Το ανοδικό κρεσέντο σε φυσικό αέριο πρωτίστως και πετρέλαιο δευτερευόντως, επιδρά έμμεσα και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, στην Ελλάδα, η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά ξεπερνά σταθερά το όριο των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενόσω το φυσικό αέριο κυριαρχεί στο ενεργειακό μίγμα.

Όσο, λοιπόν, ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το αέριο συμμετέχει στο ελληνικό μίγμα με ποσοστό 45%, ενώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ακολουθούν με ποσοστό μόλις 25%.

Καμία δημοσίευση για προβολή