Η Ιταλία το… παραδέχθηκε: Η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα από εμάς στην οικονομία

Την εξαιρετικά καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις εξωτερικές αβεβαιότητες και αναταράξεις, παραδέχθηκε ΜΜΕ από την Ιταλία, κάνοντας, παράλληλα, μια όχι και τόσο κολακευτική σύγκριση με την οικονομία της χώρας.

Συγκεκριμένα, η ιταλική οικονομική εφημερίδα Italia Oggi, αναφέρεται σε έκθεση του ειδικού παρατηρητηρίου του καθολικού πανεπιστημίου Università Cattolica, με θέμα την «κατάσταση της υγείας της οικονομίας σειράς ευρωπαϊκών χωρών» και θετικές αναφορές στην ελληνική οικονομία. Η συγκεκριμένη έκθεση υπογραμμίζει πως «στην Ελλάδα δεν παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία (ανικανότητα να δαπανηθούν χρήματα, επιθυμία της νέας κυβέρνησης να αλλάξει τα εγκεκριμένα σχέδια, ελλιπές ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις)».

Πού υπερέχει η Ελλάδα

Η έκθεση τονίζει με έμφαση ότι «μέχρι τώρα το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δείχνει να χαίρει καλής υγείας και οι περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ότι οι πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που περιέχει (67), αρχίζοντας από την βελτίωση της φορολογικής διαχείρισης και την μείωση της φοροδιαφυγής, θα πραγματοποιηθούν». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «από τον Μάιο η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας έπεσε κάτω από τον αντίστοιχων της Ιταλίας κατά 40-50 μονάδες βάσης. Η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιταλία, σε ό,τι αφορά το σύνολο της καμπύλης, για την λήξη των επιτοκίων».

«Πίσω από τα στοιχεία αυτά υπάρχουν συνολικές οικονομικές επιδόσεις οι οποίες, εδώ και λίγα χρόνια, είναι καλύτερες από εκείνες της Ιταλίας σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, τον ρυθμό μείωσης των ανισορροπιών στα δημοσιονομικά, την ελκυστικότητα ως προς τις ξένες επενδύσεις και την αξιοπιστία της κυβερνητικής δράσης. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν μετά την κρίση χρέους, τα πρώτα χρόνια είχαν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος αλλά -τα τελευταία χρόνια- αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Έχουν σημασία και κάποιοι πολιτικοί παράγοντες (το κύρος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η υιοθέτηση της ενισχυμένης αναλογικής) και ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και όχι των αγορών», υπογραμμίζεται.

Το άγχος των ιταλικών επιχειρήσεων

Αντιθέτως, σύμφωνα με επιχειρηματία που μιλά στην εφημερίδα, στην Ιταλία «οι αριθμοί συρρικνώνονται. Κινδυνεύουμε, αν δεν αλλάξει η τάση, να πεταχτούμε έξω από όλες τις αγορές και η επείγουσα ανάγκη αφορά το σήμερα, όχι το αύριο: πολλές εταιρείες υποφέρουν ήδη τώρα. Καθυστερούν ή έχουν καθυστερήσει την επαναλειτουργία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά φοβάμαι ότι πριν από το τέλος του έτους μπορεί να υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης. Αν πρέπει να αυξήσουμε πολύ τις τιμές για να αμυνθούμε, τότε πρέπει να περιμένουμε πτώση των πωλήσεων».

«Υπάρχει μικρή αντίληψη της κλίμακας του προβλήματος, η οποία είναι αποκαλυπτική», τονίζει, ενώ έτερος επιχειρηματίας εκτιμά για τη χώρα του ότι «δεν λείπουν τα προβλήματα, και ένα μεγάλο μέρος των λύσεων μπορεί να βρεθεί στα τραπέζια εργασίας που οργανώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως σε εκείνα που αφορούν τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Σε αυτό το μέτωπο τα τελευταία νέα δεν είναι καθησυχαστικά, λόγω της επανεμφάνισης των γερακιών που σκοπεύουν να περιορίσουν κάθε αναθεώρηση».

Καμία δημοσίευση για προβολή