Η Κίνα έχει βρεί “παραθυράκι” και στέλνει κρυφά αρκετό εξοπλισμό για ολόκληρο τον ρωσικό στρατό

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδα κινεζικής εταιρείας δείχνουν έναν ψηλό, Καυκάσιο άνδρα να επιθεωρεί θωράκιση σώματος στο εργοστάσιό της.

«Αυτή την άνοιξη, ένας από τους πελάτες μας ήρθε στην εταιρεία μας για να επιβεβαιώσει το στυλ και την ποσότητα των αλεξίσφαιρων γιλέκων και δοκίμασε προσεκτικά την ποιότητα των γιλέκων μας», ανέφερε με υπερηφάνεια η Shanghai H Win, κατασκευαστής προστατευτικού εξοπλισμού στρατιωτικής ποιότητας, στην ιστοσελίδα της τον Μάρτιο. Ο πελάτης «επιβεβαίωσε αμέσως την ποσότητα παραγγελίας αλεξίσφαιρων γιλέκων και την επακόλουθη πρόθεση αγοράς».

Η ταυτότητα του χαμογελαστού πελάτη δεν είναι σαφής, αλλά υπάρχει μια δίκαιη υποψία να ήταν Ρώσος: Σύμφωνα με τα τελωνειακά αρχεία που έλαβε το POLITICO, οι Ρώσοι αγοραστές έχουν κάνει παραγγελίες για εκατοντάδες χιλιάδες αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη που κατασκευάζονται από τη Shanghai H Win – τα αντικείμενα που αναφέρονται στα έγγραφα ταιριάζουν με αυτά στον ηλεκτρονικό κατάλογο της εταιρείας.

Στοιχεία αυτού του είδους δείχνουν ότι η Κίνα, παρά τις εκκλήσεις του Πεκίνου για ειρήνη, πιέζει μέχρι τέλους για την παράδοση επαρκούς μη θανατηφόρου, αλλά στρατιωτικά χρήσιμου, εξοπλισμού στη Ρωσία για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στον 17μηνο πόλεμο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ο προστατευτικός εξοπλισμός θα ήταν επαρκής για να εξοπλίσει πολλούς από τους άνδρες  που κινητοποιήθηκαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή. Στη συνέχεια, υπάρχουν drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατευθύνουν πυρά πυροβολικού ή να ρίξουν χειροβομβίδες και θερμικά οπτικά σκοπευτικά για να στοχεύσουν τον εχθρό τη νύχτα.

Αυτές οι αποστολές δείχνουν το “παραθυράκι” της Κίνας ενάντια στις προσπάθειες της Δύσης να εμποδίσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν.

Η ισχύς των εξαγωγών προϊόντων διπλής χρήσης της Κίνας στη Ρωσία επιβεβαιώνεται από τελωνειακά στοιχεία. Και, ενώ η Ουκρανία είναι επίσης πελάτης της Κίνας, οι εισαγωγές του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού που καλύπτεται σε αυτή την ιστορία έχουν μειωθεί απότομα, δείχνουν τα στοιχεία.

Η Ρωσία έχει εισαγάγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα μέχρι στιγμής φέτος – 30 φορές περισσότερα από την Ουκρανία. Και οι κινεζικές εξαγωγές κεραμικών, ενός εξαρτήματος που χρησιμοποιείται στη θωράκιση σώματος, αυξήθηκαν κατά 69% στη Ρωσία σε περισσότερα από 225 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μειώθηκαν κατά 61% στην Ουκρανία σε μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών και ουκρανικών τελωνείων.

«Αυτό που είναι πολύ σαφές είναι ότι η Κίνα, παρά τους ισχυρισμούς της ότι είναι ουδέτερος παράγοντας, υποστηρίζει στην πραγματικότητα τις θέσεις της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Helena Legarda, επικεφαλής αναλύτρια που ειδικεύεται στην κινεζική άμυνα και εξωτερική πολιτική στο Mercator Institute for China Studies.

Εάν η Κίνα περάσει την κόκκινη γραμμή και πουλήσει όπλα ή στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία, η Legarda δήλωσε ότι θα περίμενε από την ΕΕ να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις που στοχεύουν τους παράγοντες που διευκολύνουν τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν.

Αλλά, πρόσθεσε, εξοπλισμός όπως θωράκιση σώματος, θερμική απεικόνιση, ακόμη και εμπορικά drones που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικές επιχειρήσεις πρώτης γραμμής είναι απίθανο να προκαλέσουν απάντηση.

Με πληροφορίες του Politico

 

Καμία δημοσίευση για προβολή