Η Κίνα μειώνει τα βασικά της επιτόκια, ενώ η οικονομία της “βαριανασαίνει”

Η Κίνα μειώνει τα βασικά της επιτόκια, ενώ η οικονομία της

 

 

ΗΚίνα μείωσε χθες το βασικό επιτόκιο ενός έτους  στο 3,55% από 3,65% γεγονός που έφερε τη χώρα σε αναστάτωση, ενώ  περίμενε την οικονομική της ανάκαμψη μετά τον εφιάλτη της πανδημίας.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε την Τρίτη τα βασικά επιτόκια για δάνεια που εκδόθηκαν από το ελεγχόμενο από το κράτος τραπεζικό σύστημα, ως μία σαφή ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε στασιμότητα.

Η μείωση των επιτοκίων ήταν μικρή, μόλις ένα δέκατο της εκατοστιαίας μονάδας για τα επιτόκια στα ετήσια και πενταετή δάνεια. Επειδή όμως σχεδόν το σύνολο των εταιρικών και στεγαστικών δανείων της χώρας συνδέονται και με τα δύο επιτόκια, οι μειώσεις θα μπορούσαν να έχουν κάποια επίδραση στο συνολικό ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Η κίνηση αυτή της κεντρικής τράπεζας, της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, είναι μία πολιτική της Κίνας εντελώς διαφορετική από τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη Δύση. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πάνω από ένα χρόνο πολέμησε τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια και σταμάτησε την επιθετική πολιτική της μόλις αυτόν τον μήνα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει επίσης τα επιτόκια ως απάντηση στον πληθωρισμό.

Αλλά η Κίνα έχει το αντίθετο πρόβλημα: οι δαπάνες και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα είναι τόσο αδύναμες που οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να μειώσουν κι άλλο τις τιμές τους προκειμένου να διατηρήσουν τους πελάτες τους.

Για τέσσερις συνεχόμενους μήνες μέχρι και τον Μάιο, οι τιμές καταναλωτή και παραγωγού έπεσαν σημαντικά . Οι επενδυτές υπέστησαν ζημιές από τις μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, με τις τιμές των μετοχών στο Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη να υποχωρούν την Τρίτη.

Η μείωση των επιτοκίων ήταν ελαφρώς μικρότερη από ό,τι ήλπιζαν πολλοί επενδυτές και ήταν μια υπενθύμιση ότι η κινεζική οικονομία “το παλεύει”. Το νόμισμα της Κίνας υποχώρησε επίσης έναντι του δολαρίου.

Τους τελευταίους μήνες, τα χαμηλότερα επιτόκια αποτέλεσαν κίνητρο για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά στην Κίνα να μεταφέρουν τα χρήματά τους εκτός χώρας, ξεπερνώντας τους αυστηρούς περιορισμούς του Πεκίνου στις μεγάλες μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η μείωση των επιτοκίων είναι ένα φάρμακο που επιδρά αργά στην κινεζική οικονομία, δήλωσε ο Han Shen Lin, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής για την Κίνα στην Wells Fargo Bank, ο οποίος τώρα διδάσκει χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη Σαγκάη. Οι εταιρείες συνήθως διαπραγματεύονται μία φορά το χρόνο με τις τράπεζές τους για το όριο δανεισμού τους και στη συνέχεια λαμβάνουν δάνεια, για διάρκεια μερικών εβδομάδων έως και για  αρκετούς μήνες. Μόνο όταν χορηγούνται νέα δάνεια ή μετατρέπονται τα ήδη υπάρχοντα, εφαρμόζεται το χαμηλότερο επιτόκιο.

Η μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας την Τρίτη θα επηρεάσει, σταδιακά, όλο το σύστημα σύμφωνα με τον κ. Λιν. Τα νοικοκυριά θα χρειαστεί να περιμένουν ακόμη περισσότερο για να επωφεληθούν.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι σχεδόν πάντα ρυθμιζόμενα στην Κίνα. Ωστόσο, η προσαρμογή συνήθως  συμβαίνει τον Ιανουάριο, δήλωσε την Τρίτη η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σε μια δήλωση που συνόδευε την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων. Έτσι, ενώ όσοι αγοράσουν σπίτια τους επόμενους μήνες μπορεί να επωφεληθούν από τις νέες περικοπές, πολλοί ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο.

  • Mε πληροφορίες από τους New York Times

Καμία δημοσίευση για προβολή