Η κινεζική οικονομία “δοκιμάζεται” διαρκώς και οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αρχίζουν να φαίνονται

Η κινεζική οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερης ανάπτυξης, μια προοπτική που μπορεί να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις μετά από 45 χρόνια ταχείας επέκτασης και παγκοσμιοποίησης.

Η κινεζική κυβέρνηση ετοιμάζει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομίας της, με τους ηγέτες τη Δευτέρα να δεσμεύονται να «προσαρμόσουν και να βελτιστοποιήσουν τις πολιτικές εγκαίρως» για τον καταπονημένο τομέα ακινήτων, ωθώντας παράλληλα τη σταθερή απασχόληση προς έναν στρατηγικό στόχο. Το Πολιτικό Γραφείο ανακοίνωσε επίσης δεσμεύσεις για την τόνωση της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης και την επίλυση των τοπικών κινδύνων χρέους.

Το κινεζικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 6,3% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, ανακοίνωσε το Πεκίνο τη Δευτέρα, κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση 7,3% μετά την έξοδο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον Covid-19.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,8%, βραδύτερα από την τριμηνιαία αύξηση 2,2% που καταγράφηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Εν τω μεταξύ, η ανεργία των νέων έφτασε στο ρεκόρ του 21,3% τον Ιούνιο. Σε ελαφρώς πιο θετικό επίπεδο, ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής επιταχύνθηκε από 3,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο σε 4,4% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας άνετα τις προσδοκίες.

Το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει θέσει στόχο ανάπτυξης 5% για το 2023, χαμηλότερο από το συνηθισμένο και ιδιαίτερα μέτριο για μια χώρα που έχει κατά μέσο όρο 9% ετήσια αύξηση του ΑΕΠ από τότε που άνοιξε την οικονομία της το 1978.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές ανακοίνωσαν μια σειρά δεσμεύσεων που στοχεύουν σε συγκεκριμένους τομείς ή έχουν σχεδιαστεί για να καθησυχάσουν ιδιώτες και ξένους επενδυτές για ένα πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον στον ορίζοντα.

Ωστόσο, αυτά ήταν σε μεγάλο βαθμό γενικά μέτρα χωρίς κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες, και η τελευταία ανάγνωση της τριμηνιαίας συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου για τις οικονομικές υποθέσεις είχε έναν επιθετικό τόνο, αλλά υπολείπεται των σημαντικών νέων ανακοινώσεων.

Όπως δήλωσε οικονομολόγος εξοικειωμένος με τα οικονομικά της Κίνας τη Δευτέρα, η ηγεσία της χώρας «ανησυχεί σαφώς», με τον εκπρόσωπο να αποκαλεί την οικονομική τροχιά «βασανιστική» και να υπογραμμίζει τις «πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία».

Αυτές περιλαμβάνουν την εγχώρια ζήτηση, τις οικονομικές δυσκολίες σε βασικούς τομείς όπως τα ακίνητα και το ζοφερό εξωτερικό περιβάλλον.

Η κινεζική οικονομία εξακολουθεί να υποφέρει από το «τριπλό σοκ» του Covid-19 και τα παρατεταμένα μέτρα αποκλεισμού, τον προβληματικό τομέα ακινήτων και μια σειρά ρυθμιστικών αλλαγών που σχετίζονται με το όραμα «κοινής ευημερίας» του προέδρου Xi Jinping.

Καθώς η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται εντός ενός έτους από την επαναλειτουργία μετά τα μέτρα μηδενικού Covid, μεγάλο μέρος της τρέχουσας αδυναμίας μπορεί ακόμα να αποδοθεί σε αυτή την κατάσταση.

 

Με πληροφορίες του CNBC

 

Καμία δημοσίευση για προβολή