Η κλιματική αλλαγή και οι φιλόδοξοι στόχοι του Ομίλου ΟΤΕ για την προστασία του Περιβάλλοντος

Η πρόκληση της αλλαγής του κλίματος και το τι θα κάνουμε για αυτή θα χαρακτηρίσει εμάς, την εποχή μας και, τελικά, την παγκόσμια κληρονομιά μας.
Ban Ki-moon, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, 2007 

Από την εποχή που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon έκανε αυτή τη δραματική προειδοποίηση έχουν περάσει 14 χρόνια. Και η κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη:

  • οι θερμοκρασίες αυξάνονται,
  • τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν,
  • οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν
  • η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Αυτό είχε ως συνέπεια την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι μεταβολές στο κλίμα του πλανήτη μετασχηματίζουν τον κόσμο. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες κατεγράφησαν 18 από τα θερμότερα έτη από τότε που τηρούνται αρχεία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές, οι καύσωνες και οι πλημμύρες, γίνονται όλο και συχνότερα τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι χωρίς επείγουσα δράση, η θερμοκρασία του πλανήτη είναι πιθανόν να αυξηθεί πάνω από 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα ως το 2060 και η αύξηση θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τους 5°C ως το τέλος του αιώνα.

  • Ειδικότερα για την Ελλάδα, από την εκτίμηση των μεταβολών σε κλιματικές παραμέτρους για το διάστημα 2046-2065 σε σύγκριση με το διάστημα 1961-1990 προκύπτει αύξηση της θερμοκρασίας που κατά μέσο όρο θα φθάσει τους 2,5 βαθμούς Κελσίου, μείωση της βροχόπτωσης κατά περίπου 12% στο μέσο όρο (αλλά από 10 έως 30% για τους χειμερινούς και θερινούς μήνες αντίστοιχα και κυρίως στις νοτιότερες περιοχές), αύξηση του ελλείμματος υγρασίας (δηλαδή της διαφοράς σε mm μεταξύ της βροχόπτωσης και της εξάτμισης) και σταδιακή μετάβαση σε ξηρότερα εδάφη, αύξηση των θερμών ημερών καθώς και του αριθμού συνεχόμενων ξηρών ημερών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών αυτές οι εξελίξεις σε όλο τον πλανήτη – και βέβαια στην Ελλάδα – θα έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στη φύση, επιφέροντας μη αναστρέψιμες αλλαγές σε πολλά οικοσυστήματα και επακόλουθη απώλεια βιοποικιλότητας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα θα οδηγήσουν επίσης σε τεράστιο κόστος για την οικονομία των κρατών μελών της ΕΕ και θα υπονομεύσουν την ικανότητα των χωρών να παράγουν τρόφιμα.

Νέοι Φιλόδοξοι Στόχοι για Μηδενισμό των Εκπομπών από τον Όμιλο του ΟΤΕ

Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει η Κλιματική Αλλαγή σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και την ανθρώπινη ζωή, ο Όμιλος ΟΤΕ δεσμεύεται – σε επίπεδο Ομίλου Deutsche Telekom – για την επίτευξη νέων, περισσότερο φιλόδοξων στόχων για την αντιμετώπισή της επιδιώκοντας τελικά μια κλιματικά ουδέτερη λειτουργία.

Συγκεκριμένα, δεσμεύεται για:

  • 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρισμού από το 2021 και μετά
  • Μηδενισμό (NetZero) των άμεσων και έμμεσων εκπομπών από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις (δραστηριότητές) του έως το 20251.

Περιλαμβάνονται οι άμεσες εκπομπές από την κατανάλωση φυσικού αερίου, ντίζελ και βενζίνης καθώς και οι έμμεσες εκπομπές από την κατανάλωση ηλεκτρισμού.

  • Κλιματικά ουδέτερο Όμιλο από το 2040 και μετά, δηλαδή για τον μηδενισμό (NetZero) του ανθρακικού αποτυπώματός του.

Περιλαμβάνονται οι έμμεσες εκπομπές από την παραγωγή των προϊόντων (εκπομπές προμηθευτών) έως και τη χρήση των προϊόντων από τους πελάτες.

Σημείωση 1: Ο μηδενισμός θα επιτευχθεί μειώνοντας τις εκπομπές το 2025 κατά 95% σε σχέση με το 2017 και αντισταθμίζοντας τις υπόλοιπες εκπομπές που δεν είναι εφικτό να μειωθούν. Η αντιστάθμιση αφορά τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα με δράσεις όπως οι δενδροφυτεύσεις. 

 

Facts & figures highlights 2020

  • Το 2020, οι εκπομπές ήταν 85% χαμηλότερες σε σχέση με το 2017
  • Ήδη από 2020, πετύχαμε 100% κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω Εγγυήσεων Προέλευσης1
  • Το 2020, η κατανάλωση ενέργειας ήταν 11% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019, τη στιγμή που η χρήση των δικτύων μας (όγκος μεταφερομένων δεδομένων) αυξήθηκε κατά 50%.
  • Μέσα από δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που υλοποιήθηκαν το 2020, σε όλες τις δραστηριότητές μας, ο Όμιλος κατάφερε να εξοικονομήσει ενέργεια 63,5 GWh που αντιστοιχεί στην κατανάλωση (ηλεκτρισμού) μιας πόλης 000 κατοίκων.
Σημείωση 1: Περιλαμβάνεται η κατανάλωση ηλεκτρισμού των εταιρειών ΟΤΕ, COSMOTE, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, COSMOTE eValue, OTE Globe και OTE Academy.

 

Δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας

  • Τηλεπικοινωνιακό δίκτυο: οι δράσεις αφορούν την απενεργοποίηση και απομάκρυνση παρωχημένου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, τη ρύθμιση της λειτουργίας των κλιματιστικών μονάδων αλλά και την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικότερου εξοπλισμού.
  • Data Centers: οι βελτιώσεις στοχεύουν στην αποδοτική λειτουργία του ΙΤ εξοπλισμού αλλά και των υποδομών (UPS, συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού, αερισμού, κλπ.) που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία τους.
  • Κτίρια: Σε σημαντικά, για τη λειτουργία του Ομίλου, κτίρια επιδιώκεται η πιστοποιημένη ριζική ανακαίνισή τους. Μέχρι τώρα υπάρχουν 3 κτίρια με πιστοποίηση LEED σε επίπεδο GOLD.
  • Στόλος Οχημάτων: Ο όμιλος ΟΤΕ σταδιακά υλοποιεί την ανανέωση του εταιρικού στόλου οχημάτων με μοντέλα αυτοκινήτων μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων, με στόχο τη συνεχή βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του και την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό, τεχνολογίας plug-in hybrid (PHEV), να παραλαμβάνονται μέσα στο 2021.
  • ISO 50001: Σημαντικό εργαλείο για την υλοποίηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Το πεδίο εφαρμογής του συστήµατος επεκτείνεται σταδιακά και το 2020 είχε εφαρμοστεί σε 21 κτιριακά συγκροτήματα (κτίρια τεχνολογίας, κτίρια γραφείων, data centers, callcenters και το κτίριο διοίκησης του Ομίλου), και 36 σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Συστήµατος είναι ενθαρρυντικά καθώς έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 5% σε κτίρια / καταστήματα, 7% στα data centers 15% στους σταθμούς βάσης.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή