Η κρίση στη Μέση Ανατολή «απειλεί» τις μειώσεις επιτοκίων από Fed και EKT – Σε ετοιμότητα οι κεντρικοί τραπεζίτες

Η κρίση στη Μέση Ανατολή «απειλεί» τις μειώσεις επιτοκίων από Fed και EKT - Σε ετοιμότητα οι κεντρικοί τραπεζίτες

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι κεντρικοί τραπεζίτες μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το «χτύπημα» του Ισραήλ στο Ιράν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, μια ανάφλεξη στην περιοχή μπορεί ακόμα και να ανατρέψει τα σχέδια για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ, λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου και κατά συνέπεια του πληθωρισμού.
Ήδη άλλωστε η Federal Reserve (Fed), διά στόματος του επικεφαλής της Τζερόμ Χέιντεν Πάουελ έχει ενισχύσει το σενάριο να μην προχωρήσει άμεσα σε μείωση επιτοκίου, καθώς οι πιέσεις στον πληθωρισμό παραμένουν, ενώ πλέον οι πιθανότητες να τηρήσει στάση αναμονής και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν αυξηθεί, σε σχέση με λίγες ημέρες πριν.
Όσον αφορά την ΕΚΤ, στη συνεδρίασή της τον Απρίλιο, είχε ουσιαστικά αφήσει να εννοηθεί μια πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει σημαντική αλλαγή στην τροχιά του πληθωρισμού. Η πίεση από τα «περιστέρια» της ΕΚΤ έχει αυξηθεί μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, με τον διοικητή της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, να δηλώνει ότι μια πρώτη περικοπή τον Ιούνιο είναι «πολύ πιθανή». Αλλά «ακόμα και μετά από 25 ή 50 μονάδες βάσης μείωσης, θα εξακολουθεί η ΕΚΤ να έχει μια αυστηρή νομισματική πολιτική». Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και Φρανσουά Βιλερουά, ο οποίος δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο για να αποφύγει η ΕΚΤ να μείνει πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού, ενώ για λιγότερο περιοριστικά επιτόκια μίλησε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Φάμπιο Πανέτα.
Ακόμη και ο πιο… συντηρητικός, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης αναγνώρισε την πιθανή υποστήριξη της πλειοψηφίας για μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο, ανάλογα με τις αναμενόμενες τάσεις του πληθωρισμού και τις σταθερές γεωπολιτικές συνθήκες.

Η προειδοποίηση της S&P

Σε σχετική του ανάλυση, ο οίκος αξιολόγησης S&P σε έκθεσή του για την αξιολόγηση των κορυφαίων κινδύνων για τις παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες το τρέχον τρίμηνο, σημειώνει πως οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Μάλιστα, τώρα με τη Μέση Ανατολή να είναι ευάλωτη σε περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων, ο οίκος πιστεύει ότι οι κίνδυνοι επιδεινώνονται.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, περαιτέρω κλιμάκωση και διεύρυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις τρέχουσες εποικοδομητικές συνθήκες της αγοράς και ενισχύσει τις τιμές ενέργειας.
Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι κεντρικές τράπεζες την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής στις ανεπτυγμένες οικονομίες, και κυρίως η Fed και η EKT.
Η S&P τονίζει πως θα παρακολουθεί στενά τέσσερις βασικές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες: την περαιτέρω αντίδραση του Ισραήλ, τη στάση των ΗΠΑ, την διάθεση για ρίσκο του Ιράν και την εξέλιξη γύρω από τα choke points (τα θαλάσσια σημεία συμφόρησης) που επηρεάζουν το εμπόριο.
Ταυτόχρονα, συνεχίζει να παρακολουθεί τα βασικά κανάλια μετάδοσης (συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας, των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας, της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών και των ανανεωμένων πληθωριστικών πιέσεων) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιστωτικές συνθήκες εάν η σύγκρουση διευρυνθεί σημαντικά.

Καμία δημοσίευση για προβολή