Η Κριστίν Λαγκάρντ “έριξε πόρτα” στον Μακρόν και τώρα ο Γάλλος πρόεδρος ψάχνει άλλον αξιόπιστο πρωθυπουργό

Μετά την επιβολή -διά της επίκλησης του άρθρου 49.3 του Συντάγματος- του νόμου για τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των εργαζομένων στη Γαλλία, νόμου ο οποίος προκάλεσε τριγμούς στην ούτως ή άλλως εύθραυστη πλειοψηφία της κυβέρνησης στην Εθνοσυνέλευση, φαίνεται ότι ο πρόεδρος της χώρας προσπάθεί να… αναδομήσει την κυβέρνηση και μαζί και την πρωθυπουργό.

Το «όχι» της Λαγκάρντ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Marianne, μάλιστα, ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε ήδη κρούση στην πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να αναλάβει θέση πρωθυπουργού σε μια νέα κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο, η Γαλλίδα πρώην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ φαίνεται ότι αρνήθηκε την πρόταση, όπερ σημαίνει ότι η Ελιζαμπέτ Μπορν παραμένει επικεφαλής της κυβέρνησης, έστω κι αν ο συνταξιοδοτικός νόμος έχει «πληγώσει» τη δημοτικότητά της.

Πληροφορίες που επικαλείται το Euractiv αναφέρουν ότι ο Μακρόν έχει δεχθεί εισηγήσεις για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με τα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη θέση του πρωθυπουργού να περιλαμβάνουν τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, και τον υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, αλλά και τον κεντροαριστερό Ζυλιέν Ντενορμαντί, πρώην υπουργό Γεωργίας, ο οποίος έχει ιδιωτεύσει από το 2022.

«Αναντικατάστατη»

Πρόσωπα που συνομιλούν με τον Μακρόν φέρονται να τον έχουν συμβουλεύσει να επιλέξει έναν αμιγώς δεξιό πρωθυπουργό, ωστόσο, μια τέτοια επιλογή εκτιμάται ότι θα έθετε σε κίνδυνο τις ούτως ή άλλως εύθραυστες ισορροπίες εντός της Εθνοσυνέλευσης, καθώς το κόμμα του Μακρόν δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και αναγκάζεται να περνά νομοσχέδια με τη στήριξη άλλων κομμάτων, ειδικά, δε, των φιλελεύθερων MoDem.

Επίσης, επισημαίνεται ότι ο Μπορν μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να διατηρήσει αυτή την «ισορροπία τρόμου» και η κυβέρνηση, παρότι μειοψηφίας, έχει περάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περίπου 30 νόμους. «Η Μπορν είναι καλή στο να συνθέτει τις διάφορες ευαισθησίες της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση», αναφέρει υπουργός, προσθέτοντας ότι το χαρακτηριστικό της αυτό την κάνει «αναντικατάστατη», ιδίως μετά και την απόρριψη της πρότασης για πρωθυπουργία από την Λαγκάρντ.

Ανασχηματισμός

Πάντως, ακόμα κι αν η Μπορν διατηρήσει τη θέση της, ο Μακρόν φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, είτε πριν τις 14 Ιουλίου είτε τον Σεπτέμβριο. Οι πληροφορίες, μάλιστα αναφέρουν ότι προς… καρατόμηση βαίνουν ο υπουργός Παιδείας, Παπ Εντιαγιέ, ο οποίος θεωρείται υπερβολικά προσεκτικός σε θρησκευτικά ζητήματα στα σχολεία (η εκπαίδευση στη Γαλλία είναι αμιγώς κοσμική) και η υπουργός Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Μαρλέν Σιαπά, για την οποία υπάρχουν υποψίες για κακοδιαχείρηση.

Όπως και νά’χει, πάντως, τα σενάρια που ήθελαν τον Μακρόν να διαλύει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύσσει εκ νέου βουλευτικές εκλογές φαίνεται ότι απομακρύνονται, κυρίως λόγω του φόβου για ακόμα χειρότερες επιδόσεις του κόμματός του, Renaissance, ιδίως μετά την επίμαχη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας, η οποία και υποχρέωσε την κυβέρνηση να την περάσει χωρίς ψήφο από τη βουλή, αλλά και άνοδο του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, Rassemblement National, και της συμμαχίας της αριστεράς, La France Insoumise.

Καμία δημοσίευση για προβολή