Η κυβέρνηση μπροστά στην τέλεια καταιγίδα: Η τουρκική πίεση στα σύνορα και ο κοροναϊός συνθέτουν μια ακραία διπλή κρίση

Της Αγγελικής Σπανού

Το οικονομικό κόστος της διάδοσης του κοροναϊού δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί. Το βέβαιο είναι ότι θα είναι μεγάλο, χωρίς ακόμη να μπορούν να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην καλοκαιρινή τουριστική κίνηση. Ηδη ακυρώνονται εκδηλώσεις που έχουν οικονομικό ενδιαφέρον (πχ καρναβάλια, συνέδρια, φεστιβάλ κινηματογράφου κοκ), ενώ τίποτα δεν αποκλείει ότι σύντομα θα υπάρχει σοβαρό πλήγμα για σινεμά, θέατρα, χώρους εστιάσης και διασκέδασης. Γενικά, ο κοροναϊός φέρνει κλείσιμο και αυτό το πρώτο που δεν ευνοεί είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Μπορεί για την ώρα οι επαϊοντες να έχουν καρφωμένο το βλέμμα στο Χρηματιστήριο, αύριο θα μετρούν τις κρουαζιέρες που δεν θα γίνονται.

Στην κυβέρνηση δεν υπάρχει κανείς που δεν ανησυχεί για τον οικονομικό αντίκτυπο του κοροναϊού, αφού άλλωστε η ανησυχία εκδηλώνεται σε πλανητικό επίπεδο. Παράλληλα, υπάρχει εύλογο άγχος για την επιτυχία της διαχείρισης αυτής της έκτακτης κατάστασης, σε επίπεδο κοινωνικού κράτους και συστήματος δημόσιας υγείας. Μέχρι στιγμής υπάρχει ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ανακλαστικά που έχουν επιδειχθεί, ενώ είναι σαφές ότι βοηθά την κυβέρνηση η απουσία λαϊκιστικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά σύνθετα λόγω της συνεχιζόμενης έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Παρόλο που οι πρώτες ενδείξεις από τις δημοσκοπήσεις που “τρέχουν” κατατείνουν στη διαπίστωση ότι η κοινωνική πλειοψηφία επιδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όλοι γνωρίζουν ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει. Το μέτωπο των νησιών του ανατολικού Αιγαίου παραμένει θερμό και θα γίνεται θερμότερο όσο βελτιώνεται ο καιρός. Η δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα είναι μια μεγάλη πρόκληση της επόμενης περιόδου, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η προοπτική επιμερισμού των βαρών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Ηδη χθες ο δριμύς επικριτής της Τουρκίας καγκελάριος της Αυστρίας Σ. Κουρτς διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες.

Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ακραία διπλή κρίση που εξελίσσεται με φόντο την ένταση στον Εβρο, τις λέμβους που εξακολουθούν να έρχονται στα νησιά και τη δοκιμασία του συστήματος δημόσιας υγείας από τον κοροναϊό που επιτείνει την αβεβαιότητα, τη συλλογική ανασφάλεια και την αδυναμία πρόβλεψης ακόμη και του κοντινού μέλλοντος.

AKOYΣΤΕ:Το νεο podcast του economico: Οι επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία και η ασύμμετρη απειλή στον Έβρο- Με τους ΄Ελλη Τριανταφύλλου, Αγγελική Σπανού και Θοδωρή Καλούδη

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή