Τη θεωρία του “μικρούλη” πρωθυπουργού που έχει φορτωθεί πολλά… επιστρατεύει η κυβέρνηση

Έκκληση “ να μην βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 44 ετών και έχει φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της πολιτικής προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, αλλά και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος ”, κάνει η κυβέρνηση δια του ο υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη.

«Θα περίμενα, αν κανείς είναι ειλικρινής σε αυτή τη διαδικασία, κάποιοι να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες, διότι διαχρονικά έχουν συντελέσει στο χωροταξικό και πολεοδομικό έγκλημα στην Ανατολική Αττική και είναι πολλοί αυτοί και φτάνουν μέχρι τα όρια των ανώτατων αρχόντων, δεν είναι απλοί βουλευτές» εξελίσσει το νέο αφήγημα της κυβέρνησης για την “ευθύνη των αυθαιρέτων”.

Συνέντευξη στο ΑΠΕ

Αυτά δήλωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για την κριτική που ασκεί η ΝΔ στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης στη διαχείριση των πυρκαγιών στην Αττική.

Στη συνέχεια ο κ. Βερναρδάκης, επιχειρώντας μια άτσαλη εισπήδηση στις αρμοδιότητες των συνταγματολόγων, αποφαίνεται περί της έννοιας της πολιτικής ευθύνης.

«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει έμπρακτη απόδειξη ότι καταρχήν αναγνωρίζεις το πρόβλημα, αναγνωρίζεις δυσλειτουργίες κι ακριβώς επειδή είναι πολιτική η ευθύνη θα πρέπει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να μην ξανασυμβεί. Η αντιπολίτευση ζητάει κάθε μέρα μία παραίτηση για οποιονδήποτε λόγο και είναι τελείως προσχηματική», διευκρίνισε ο κ. Βερναρδάκης – και προφανώς θα τρίζουν τώρα τα κόκκαλα επιφανών συνταγματολόγων. [Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον αείμνηστο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρη Τσάτσο, η πολιτική ευθύνη συνεπάγεται, κατά το Σύνταγμα,  παραίτηση της κυβέρνησης.]

“Δεν προσωποποιείται η ευθύνη…”

Συνεχίζοντας ακάθεκτος την (αυθαίρετη και μη αιτιολογημένη) ερμηνεία του άρθρου 85 του Συντάγματος, ο κ. Βερναρδάκης υποστηρίζει:

«Αν θεωρούμε ότι η πολιτική ευθύνη γίνεται απολύτως προσωποποιημένη ευθύνη – συνέχισε ο υπουργός – και πρέπει να οδηγεί σε παραιτήσεις, αν μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, πρώτοι θα έπρεπε να παραιτηθούν περίπου το 1/3 των βουλευτών της σημερινής Βουλής. Αυτό θα ήταν μία πράξη που θα έδειχνε πραγματικά μία εντιμότητα σε αυτή την πολιτική θέση, θα έδειχνε μία στάση ευθύνης, διότι εδώ έχει συντελεστεί ένα ζήτημα που αγγίζει πολλές δεκαετίες, έχει πάρα πολλές πλευρές -και οικονομικές πλευρές.

Και αναφώνησε γεμάτος αγανάκτηση: “Να μην βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 44 ετών και έχει φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της πολιτικής προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, αλλά και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος”.

(Τουλάχιστον η ποσπάθεια του κ. Βερναρδάκη είναι πιό επιστημονικοφανής από την αντίστοιχη του μακρινού 2015, για τον έρπη που είχε βγάλει τότε ο «μικρός Αλέξης» από το άγχος του κατά τη διάρκεια της 17ωρης διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής.)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ [home]

Καμία δημοσίευση για προβολή