Η κυβέρνηση προχωρεί σε νέο “πάγωμα” του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Αύξηση οικοδομικών αδειών κατά 54% το 2021

Η κυβέρνηση προχωρεί σε νέο

Η κυβέρνηση προχωρεί στο “πάγωμα”, για άλλον ένα ή δύο χρόνια, του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων, δίνοντας έτσι προώθηση στην αγορά. Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την αναστολή του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα έως το τέλος του 2024.

Πρόκειται για ένα φόρο ο οποίος επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων και οι ειδικοί της αγοράς  έχουν ζητήσει την πλήρη κατάργησή του. Το συγκεκριμένο μέτρο, αν και νομοθετήθηκε το 2013, την περίοδο των Μνημονίων, δεν εφαρμόστηκε καθώς διαπιστώθηκαν δυσκολίες και σωρεία προβλημάτων στην υλοποίησή του που θα προκαλούσαν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά ακινήτων δυσανάλογες με τον εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Τι προβλέπει η “παγωμένη διάταξη”

Η διάταξη που έχει «παγώσει» προβλέπει ότι:

– Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.

– Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία  είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

– Οσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Αύξηση οικοδομικών αδειών κατά 54%

Η οικοδομή ένας κλάδος που ζημιώθηκε κατά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, εξαιτίας και της υπερφορολόγησης γεγονός που αποτυπώθηκε στη δραματική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας σε εκείνη την περίοδο. Η πορεία αυτή αντιστράφηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2021 χρονιά κατά την οποία οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν  κατά 54% και έφεραν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας της Ε.E.

Η ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, -όπως επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου– είναι κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία μας καθώς στην οικοδομή εμπλέκονται εκατοντάδες επαγγέλματα, με αποτέλεσμα από τη μια να μειώνεται δραστικά η ανεργία και από την άλλη να αυξάνεται ο κύκλος εργασιών πολλαπλών επαγγελματικών κλάδων. Η εξέλιξη αυτή, είπε, “δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ενισχύθηκε από ένα πλέγμα πολιτικών που ψηφίστηκε από την αρχή της κυβερνητικής θητείας και εφαρμόζεται με συνέπεια. Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη του δυναμισμού της οικονομίας και των θετικών αποτελεσμάτων που παράγει η ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης”.

2. Μειώσεις φορολογικών συντελεστών και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αγορά ακινήτων

Από το ξεκίνημα της θητείας της, η Κυβέρνηση -όπως τόνισε χθες κατά την παρέμβασή του στο 23ο Συνέδριο της Prodexpo ο Υπουργος Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- συμπεριέλαβε στον στρατηγικό σχεδιασμό της την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και δυναμικού σχεδίου για την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Το σχέδιο αφορούσε μειώσεις φόρων, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα:

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών και τη θέσπιση κινήτρων:

-Μειώθηκε μόνιμα ο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, μεσοσταθμικά, με συνολικό όφελος 920 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και καταργήθηκε σε μικρά ακριτικά νησιά.

-Νομοθετήθηκε η παράταση της αναστολής, έως το τέλος του 2024, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

-Ανεστάλη ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

-Θεσπίστηκε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων.

-Καταργήθηκε ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ, για την ενίσχυση και αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, και της αγοράς ακινήτων.

-Καθιερώθηκαν φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας και να επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων. Πρόσφατα ανακοινώθηκε αύξηση στο όριο για τη χορήγηση άδειας Golden VISA στα 500.000 ευρώ, περιορίζοντας ορισμένες στρεβλώσεις

-Εξορθολογήθηκε ο τρόπος φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, όπως είναι οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, υπό όρους συγκρίσιμους με το αντίστοιχο πλαίσιο των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις:

-Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνθηκε η φορολογητέα βάση και κατέστη εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας.

-Δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης (valuemaps) του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, ο οποίος είναι διαθέσιμος στους πολίτες, μέσω του gov.gr.

-Εκσυγχρονίστηκαν οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε να γίνονται ηλεκτρονικά και να αποφεύγονται καθυστερήσεις.

-Θεσπίστηκαν σαφείς και διαφανείς κανόνες σύστασης και λειτουργίας family offices για τη διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, μέσω των οποίων ενισχύεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας.

-Χορηγήθηκαν κίνητρα προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση και της αγοράς ακινήτων.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή