Η Λωρίδας της Γάζας δεν είναι μόνο η Χαμάς. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους Παλαιστίνιους άμαχους

Η Λωρίδας της Γάζας δεν είναι μόνο η Χαμάς

Η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μόνο η Χαμάς και η τρομοκρατία που ασκεί στην περιοχή – ενέργειες που, άλλωστε, έχει καταδικάσει η Παλαιστινιακή Αρχή της Δυτικής Όχθης.

Η έκτασή της δεν ξεπερνά τα 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εάν ήταν ελληνικό νησί, θα ήταν  η Ανδρος, κατοικημένη από… το ένα τέταρτο του Ελληνικού πληθυσμού.

Σε αυτήν τη λωρίδα γης δυτικά του Ισραήλ, ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους (περίπου 1,6 εκατ.) είναι επισήμως αναγνωρισμένοι ως πρόσφυγες από τον ΟΗΕ. Εντός της Λωρίδας της Γάζας υπάρχουν οχτώ καταυλισμοί προσφύγων.

Η πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας

Η πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας ελέγχεται από δύο χώρες: το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και τη διοίκηση εντός της Λωρίδας την ασκεί, από το 2007, η Χαμάς, που αντιμάχεται την Παλαιστινιακή Αρχή που ελέγχεται από την PLO.

Τα παλαιστινιακά εδάφη (όχι μόνο η Λωρίδα της Γάζας αλλά και η Δυτική Οχθη) έχουν έναν από τους νεότερους σε ηλικία πληθυσμούς στον κόσμο, καθώς περίπου το 50% των κατοίκων τους είναι κάτω των 20 ετών. Από τους 2,3 εκατ. ανθρώπους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου οι μισοί είναι ανήλικοι.

5,2 εκατ. Παλαιστίνιοι σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη

Τα παλαιστινιακά εδάφη (Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη) έχουν παράλληλα και έναν πληθυσμό που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1960 άγγιζε το 1 εκατ. Το έτος 2000 είχε αυξηθεί σε 3 εκατ. και πλέον έχει ξεπεράσει τα 5,2 εκατ. (περίπου 2,3 εκατ. στη Γάζα, περίπου 2,8 εκατ. στη Δυτική Οχθη). Στη Λωρίδα της Γάζας ειδικότερα, οι ηλικίας άνω των 15 ετών είναι, σε ποσοστό περίπου 45%, άνεργοι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ποσοστά της ανεργίας (στις ηλικίες 15 ετών και άνω) ήταν το 2022: 13,1% στη Δυτική Οχθη, 45,3% στη Γάζα και 24,4% συνολικά στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι Αμοιβές των Παλαιστίνιων

Οι μέσες ημερήσιες απολαβές ενός εργαζομένου, εκείνες ήταν το 2020 περίπου 60 σεκέλ (14 ευρώ) στη Γάζα και περίπου 120 σεκέλ (28 ευρώ) στη Δυτική Οχθη.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ωστόσο, εάν συνυπολογίσει κανείς τα ποσοστά της ανεργίας και τους μισθούς, ανεβαίνουν παράλληλα και τα ποσοστά της ανέχειας, ειδικά σε περιοχές όπως είναι η Γάζα όπου πάνω από το 50% των κατοίκων δεν έχει τα χρήματα για να καλύψει βασικές του ανάγκες.

Η ανθρωπιστική κρίση

Ο πόλεμος που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, με φόντο τις πολύνεκρες επιθέσεις της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων, έρχεται πια να επιδεινώσει τις συνθήκες σε μια λωρίδα γης που ήταν επί της ουσίας ήδη αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση.

«Τώρα, καθώς το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει τη σοβαρότερη επίθεση που έχει γίνει ποτέ εναντίον του εν λόγω παλαιστινιακού θύλακα, οι πολύπαθοι κάτοικοι της Γάζας δεν μπορούν παρά να περιμένουν περισσότερη καταστροφή», σημειώνουν χαρακτηριστικά σε άρθρο τους οι Financial Times.

Καμία δημοσίευση για προβολή