«Μάχη» στις 9 Σεπτεμβρίου στην ΕΚΤ για το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών – Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα και το μήνυμα Στουρνάρα

Στουρνάρας ΕKT

Το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι διαφορετικές απόψεις  τόσο για την πορεία του πληθωρισμού όσο και για την ασκούμενη νομισματική πολιτική, προβληματίζει έντονα και την Αθήνα και όλα δείχνουν ότι η συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται και στη συνέντευξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg.

Το μήνυμα Στουρνάρα

Ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποιώντας προσεκτικές εκφράσεις άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ της συνέχισης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την κεντρική Τράπεζα ώστε να στηριχθεί η οικονομία στην μετά την πανδημία εποχή.

Από άλλους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης, και με αφορμή την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων τον Αύγουστο, προτείνεται να επιβραδυνθεί η αγορά ομολόγων το τέταρτο τρίμηνο του έτους αφού οι οικονομίες της ευρωζώνης παρουσιάζουν σαφή σημεία ανάκαμψης. Οι ίδιοι παράγοντες επιθυμούν να λήξει το πρόγραμμα τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Οι εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος εργασίας ανά μονάδα που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα με τον πληθωρισμό. Επομένως, βάσει αυτών των στοιχείων θα συνιστούσα προσοχή όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας» είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε «σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με διάφορα σημεία συσσώρευσης στην προσφορά που προκλήθηκαν από την πανδημία».

Η απειλή της αύξησης των επιτοκίων

Εάν υπερισχύσουν οι φωνές υπέρ της διακοπής του προγράμματος ομολόγων θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα και πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους του χρήματος, εξέλιξη που θα πλήξει τις περισσότερο ευάλωτες οικονομίες.

Ίσως λοιπόν δεν είναι τυχαία η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να βγει χθες στις αγορές με την επανέκδοση  πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου. Η ισχυρή ζήτηση που καταγράφηκε είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο για το μεν πενταετές ομόλογο να περιοριστεί στο 0,05% και για το τριακονταετές στο 1,65%.

Επισπευση των νέων εκδόσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σχολιάζοντας την έξοδο στις αγορές ανέφερε ότι «γίνεται γιατί χρειαζόμαστε καλύτερη δομή δημοσίου χρέους, ενώ στο μέλλον θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε αποπληρωμή ακριβών δανείων αφού δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια από κάθε άλλη στιγμή». Υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα αλλά πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από τις αγορές, είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ο ΟΔΔΗΧ επίσπευσε τις επανεκδόσεις των ομολόγων, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου γιατί  αφενός ήθελε να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στις αγορές και να δώσει ρευστότητα στις μακροπρόθεσμες εκδόσεις, αφού στη δευτερογενή αγορά τα ελληνικά ομόλογα έχουν εξαφανισθεί και αφετέρου ήθελε να προλάβει άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία οι οποίες σύντομα θα βγουν στις αγορές ζητώντας πολύ υψηλή χρηματοδότηση.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή