Η Μέρκελ άνοιξε την «θετική ατζέντα» για την Τουρκία στην Ευρώπη: Τι κέρδισε ο Ερντογάν στην σύνοδο κορυφής – Ποιες εγγυήσεις απέσπασε η Ελλάδα

ΕΕ - Τουρκία

Σύμφωνα με την Handelsblatt « το κύριο μέλημα της (εν εξελίξει) Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι να μείνει ικανοποιημένος ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Την ώρα που η Άγκυρα προωθεί τα οικονομικά της συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο», γράφει η γερμανική εφημερίδα, «με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αποχωρεί από την ευρωπαϊκή συνθήκη προστασίας γυναικών και αδιαφορεί για δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι Βρυξέλλες επινόησαν για την Τουρκία τον όρο ‘θετική ατζέντα‘. Τίποτα ωστόσο σε αυτή δεν είναι θετικό.

Η στάση της ΕΕ είναι πολύ περισσότερο έκφραση της ολοένα και μεγαλύτερης εξάρτησης των Ευρωπαίων από την Άγκυρα».

“Η Μέρκελ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για τον Ερντογάν”

Σύμφωνα με την Die Welt επίσης, «τις τελευταίες μέρες η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τον τούρκο πρόεδρο».

«Η Ανγκελα Μέρκελ», προσθέτει, «είναι το σημαντικότερο στήριγμα του Ερντογάν στη Δύση. Βλέπει κυρίως τα γερμανικά συμφέρονται στην οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και τον αμφιλεγόμενο ρόλο της Άγκυρας ως διαχειριστή προσφυγικών ροών».

Οι δύο γερμανικές εφημερίδες δίνουν, με σαφή έως και κυνικό τρόπο, τα κίνητρα με τα οποία η Ευρώπη – δια χειρός, ουσιαστικά, Βερολίνου – διαμόρφωσε το πλαίσιο της περίφημης «θετικής ατζέντας» με την Τουρκία. Η σχέση εξάρτησης και τα οικονομικά συμφέροντα υπερίσχυσαν για μια ακόμη φορά της αλληλεγγύης και του διεθνούς δικαίου, που συστηματικά παραβιάζει η Τουρκία.

Οι δύο αποφάσεις που κέρδισε ο Ερντογάν: Προσφυγικό και Τελωνειακή Ενωση

Και το κέρδος για τον Ερντογάν από αυτή την σχέση, και από αυτά τα κίνητρα, είναι τα επιπλέον 3,5 δις που εξασφάλισε από την Ε.Ε. για το προσφυγικό και η συμπερίληψη στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της απόφασης για «έναρξη των εργασιών» αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης. Ηταν μια απόφαση που ελήφθη κατόπιν ασφυκτικής πίεσης του Βερολίνου. Σύμφωνα μάλιστα με την Die Welt «σε αυτό το σημείο η Μέρκελ προτιμούσε βέβαια μια πιο φιλική διατύπωση, αλλά δεν μπόρεσε να την επιβάλλει».

Εγγύηση για την Αθήνα η αρχή της “αντιστρεψιμότητας”

Το καλό νέο για την Ελλάδα, πέραν των μη φιλικών διατυπώσεων, είναι πως και οι δύο αυτές προβλέψεις δεν πέρασαν τελικά άνευ όρων. Το μπλκοκ Αθήνας, Λευκωσίας, Γαλλία και Αυστρίας πέτυχε να διατηρηθεί η αρχή της αντιστρεψιμότητας – να διατηρηθεί ενεργή, δηλαδή, η δυνατότητα άρσης της «θετικής ατζέντας» εάν η Τουρκία επιστρέψει σε παραβατική συμπεριφορά, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», αναφέρει ιτο συγκεκριμένο σημείο του προσχεδίου, «επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της Ε.Ε. να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με την επιφύλαξη των καθορισμένων προϋποθέσεων που καθορίζονται τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Στο σημείο αυτό στάθηκε στις δηλώσεις του και ο έλληνας πρωθυπουργός: «Είμαι ικανοποιημένος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί, καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να γίνει με σταδιακό και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής του περασμένου Μαρτίου».

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή