Η Μέρκελ στέλνει πίσω τις κυρώσεις για την Τουρκία και ο Ερντογάν κερδίζει χρόνο – Οι διερευνητικές επαφές δύσκολα θα οδηγήσουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα

διερευνητικές επαφές
ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÕÐ. ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ Ã. ÐÁÐÁÍÄÑÅÏÕ ÌÅ ÔÏÍ ÕÐÅÎ ÔÇÓ ÔÏÕÑÊÉÁÓ ÁÌÐÔÏÕËÁ× ÃÊÉÏÕË ÃÉÁ ÔÇÍ ÕÐÏÃÑÁÖÇ ÔÇÓ ÏËÕÌÐÉÁÊÇÓ ÅÊÅ×ÅÉÑÉÁÓ. ÓÔÇ ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÐÁÑÅÂÑÅÈÇÊÁÍ ÏÉ ÕÐÏÕÑÃÏÉ ÐÏËÉÔÉÓÌÏÕ Å. ÂÅÍÉÆÅËÏÓ, ÄÇÌ..ÔÁÎÇÓ ÃÉÙÑ. ÖËÙÑÉÄÇÓ,Ï ÁÍÕÐÅÎ ÔÁÓÏÓ ÃÉÁÍÍÉÔÓÇÓ ÊÁÉ Ç ÃÉÁÍÍÁ ÁÃÃÅËÏÐÏÕËÏÕ- ÓÔÇ ÖÙÔÏ ÔÏ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ
  • Η Γερμανία της Κυρίας Μέρκελ, αλλά όχι μόνο, πρόσφερε τη νομιμοποιητική βάση που χρειάζεται ο Ερντογάν για να πάει ακόμα πιο πίσω (από τον Μάρτιο) ο χρόνος για την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.

Δεν πέρασε ούτε 24ωρο από τις συναντήσεις “κορυφής” του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε νέες απειλές προς την Ελλάδα, επαναφέροντας μάλιστα στη ρητορική του το Casus Belli  σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

Ωστόσο, αυτή, είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος.

Η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των επαφών του Τούρκου ΥΠΕΞ στη βελγική πρωτεύουσα, αφού όλα δείχνουν ότι η τακτική του καλού συνομιλητή της Ευρώπης που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα, είτε έπεισε, είτε πιο σωστά πρόσφερε τη νομιμοποιητική βάση που χρειάζεται, κυρίως η Γερμανία της Κυρίας Μέρκελ , αλλά όχι μόνο, για να πάει ακόμα πιο πίσω στον χρόνο από τον Μάρτιο, την επιβολή κυρώσεων προς τον Ερντογάν.

Οι αγωνίες του Ερντογάν 

Αυτό είναι κρίσιμο για τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος από τη μία πλευρά καλείται να διαχειριστεί μία δύσκολη διπλή, οικονομική και υγειονομική κρίση στο εσωτερικό του και από την άλλη, θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι να αποσαφηνιστούν με μεγαλύτερη διαύγεια οι προθέσεις του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και τον ρόλο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Εμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές εκτιμούν ότι οι διερευνητικές επαφές πολύ δύσκολα θα οδηγήσουν σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα τις αξιοποιήσει, για να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο “αναίμακτα” και να πετύχει μια επωφελή για τη χώρα του συμφωνία στο μεταναστευτικό.

Αυτό σημαίνει, ότι πιθανότατα ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει τις διερευνητικές επαφές ως μέσο για να πείσει τους Ευρωπαίους για την ειλικρινή του πρόθεση να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα. Κι αν αυτές διακοπούν, να χρεώσει στην Αθήνα τη μη συνέχιση.

“Μικρό καλάθι” από την Αθήνα 

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ τα γνωρίζουν όλα αυτά πολύ καλά. Οπως επίσης έχουν πλήρη συνείδηση ότι για την Τουρκία ουδέποτε οι διερευνητικές επαφές υπήρξαν εργαλείο ή μέσο για αναζήτηση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Γι αυτό και προσέρχονται με εξαιρετικά “μικρό καλάθι”  στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Με ελάχιστες προσδοκίες αλλά και σθεναρή βούληση να μην επιτρέψουν στην Άγκυρα ένα “blame game” στην πλάτη της Αθήνας.

Αν στην πρώτη συνάντηση η Τουρκία κινηθεί εντός ορίων, τότε η επόμενη θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στην Αθήνα. Αν πάλι θελήσει να βάλει από την αρχή όλα τα θέματα στο τραπέζι, τότε θα είναι μονόδρομος για την Ελλάδα η αποχώρηση από τη διαδικασία.

Το επόμενο κρίσιμο διάστημα 

Η Τουρκία έχει ήδη πάρει θέση για το γνώριμο επικοινωνιακό της παιχνίδι των δημόσιων απειλών και των υπόγειων διαρροών γύρω από τα θέματα που θα φέρεται να βάζει σε κάθε νέα συνάντηση στο τραπέζι, για να φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά.

Το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο, όπως άπαντες στην Αθήνα κατανοούν. Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ο Ερντογάν πιθανότατα δεν θα περάσει την “κόκκινη γραμμή”.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, τότε παρά τις δυσκολίες του, το επόμενο διάστημα θα διευκολύνει και την κυβέρνηση να αφοσιωθεί στη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών τους που παραμένει ένα εξαιρετικά κρίσιμο στοίχημα.

Καμία δημοσίευση για προβολή