Η… μικρή εικόνα πίσω από το χάος που άφησαν στο διάβα τους οι φλόγες στην Αττική Γη

    Ο Κώστας Τσαούσης μας αποκαλύπτει μέσα από το Newmoney.gr την… μικρή εικόνα που κρύβεται πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Η εικόνα αυτή δεν είναι άλλη από την πλήρη -σχεδόν- ανυπαρξία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εξειδικευμένα στελέχη που θα επανδρώσουν τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

    Το πλήρες άρθρο έχει ως εξής:

    Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για σπουδές μετα-λυκειακής εκπαίδευσης για στελέχη αντιμετώπισης ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών -για καλά καταρτισμένα στελέχη στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας- βρήκα ελάχιστα πράγματα. Ανάμεσα σε αυτά μου τράβηξε το ενδιαφέρον αλλά και την περιέργεια ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Η πλήρης ονομασία του Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι: «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και αποτελεί -όπως διαβάζουμε στο site του- «προϊόν συνεργασίας δυο οργανισμών με διαφορετική προέλευση αλλά και φιλοσοφία: του ΤΕΙ ΑΜΘ και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα της χώρας μας».

    Στο Πρόγραμμα αυτό συνεργάζονται τέσσερα Τμήματα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου και Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ και Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων) και η Σχολή Ανθυποπυραγών (ΑΕΙ) της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

    Όπως αναφέρει ο διευθυντής του προγράμματος καθηγητής Δ. Εμμανουλούδης: «Πρόκειται για ένα καινοτόμο και μοναδικό στο είδος του Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα . Είναι καινοτόμο διότι στις μεθόδους διδασκαλίας του ενσωματώνει τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία και μοντέρνες τεχνικές χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό, και είναι μοναδικό, διότι προσφέρει ολοκληρωμένες γνώσεις για τη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών στο σύνολο σχεδόν των τεχνολογικών και φυσικών κινδύνων, ακόμα και σε αυτούς που προκαλούνται σε εξέδρες άντλησης πετρελαίων ή σε διαρροές γεωτρήσεων.Οι γνώσεις αυτές παρέχονται από διακεκριμένους καθηγητές των τεσσάρων ανωτέρω τμημάτων του ΤΕΙ ΑΜΘ, όπως και από διδάκτορες καθηγητές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Την ομάδα διδασκαλίας ολοκληρώνουν καθηγητές από άλλα ΑΕΙ της Χώρας μας ή και Έλληνες καθηγητές και προσκεκλημένοι ομιλητές από την ΕΕ και τις ΗΠΑ».

    Μεταξύ των ακαδημαϊκών που συμμετείχαν και δίδαξαν στο Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγής Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας της εξαιρετικής μελέτης «Τεχνολογικές καταστροφές και πολιτικές του κινδύνου» (εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2013).

    Στο site του προγράμματος διαβάζω κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο όπου οι τεχνολογίες αιχμής υπεισέρχονται σε καθημερινή βάση όχι μόνον στους χώρους έρευνας, αλλά και στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στην ιδιωτική πρωτοβουλία όπως και στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάθε άτομο που υπηρετεί σε έναν από αυτούς τους τομείς έχει καθήκον να εναρμονίζεται με αυτές, εμπλουτίζοντας τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητές του. Το εν λόγω Μεταπτυχιακό

    Πρόγραμμα με σειρά από καινοτόμα σε Πανελλαδικό επίπεδο εκπαιδευτικά εργαλεία και εργαστήρια, όπως Control room εφοδιασμένο με emergency risk simulators, On shore και off shore oil platform εκπαίδευση, χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality techniques) σε πυροσβέσεις, επεμβάσεις, απεγκλωβισμούς κτλ δίνουν στον φοιτητή όλα τα υπερσύγχρονα εφόδια (μοναδικά σε ελλαδικό επίπεδο) προκειμένου να ανταποκριθεί στις υπηρεσιακές ανάγκες του, αλλά και να διεκδικήσει με τα αυξημένα προσόντα του βελτίωση της θέσης εργασίας και πρόοδο στην καριέρα του».

    Μετά από όλα αυτά το ερώτημα είναι ένα και μόνο: Γιατί να υπάρχει μόνο ένα Διιδρυματικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών και όχι μια Σχολή ή Τμήματα ΤΕΙ και Πανεπιστημίων με focus την Ανάλυση και τη Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών. Γιατί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι κατά τόπους υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας να μην διαθέτουν στελέχη με γνώσεις αλλά και με δυνατότητες κατανόησης και αξιοποίησης των εφαρμογών προηγμένης τεχνολογίας στην πράξη. Βεβαίως, όλα τούτα να μην αποσκοπούν αποκλειστικά στο «χαρτί» που σημαίνει επιδόματα για το δημόσιο λειτουργό…

    Υ.Γ: Διαβάστε την ανακοίνωση των υπευθύνων του Προγράμματος για τις πρωτοβουλίες τους για την πληγωμένη Αττική: http://mandisastermsc.teiemt.gr/index.php/announcements/87-deadly-fire-east-attica

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή