Η μείωση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα έδωσε ώθηση στην αγορά κατοικίας, τονίζει ο DBRS

Σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar, η σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα ενίσχυσε την αγορά κατοικίας.

Ο καναδικός οίκος αναφέρει επίσης ότι η προοπτική της αγοράς ακινήτων θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η έκθεση για την ελληνική στεγαστική αγορά υπογράμμιζει τη σημασία του περιορισμού της γραφειοκρατίας για την έλευση αγοραστών: «Η πρόσφατη προσπάθεια βελτίωσης της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με την ψηφιοποίηση ενός σημαντικού αριθμού διαδικασιών αποτιμάται ως θετική, και εφόσον συνεχισθεί με τον ίδιο ρυθμό, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα,» δήλωσε η αναπληρώτρια αντιπρόεδρος του DBRS Morningstar, Σπυριδούλα Τζήμα.

Παρά την επιδημία του κοροναϊού, που επηρέασε από το πρώτο τρίμηνο την αγορά κατοικίας δεδομένης της εξάρτησης της τελευταίας από τους αλλοδαπούς αγοραστές, οι τιμές σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 6,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, επισήμανε η έκθεση, συνεχίζοντας την άνοδο κατά 9% τα έτη 2018 και 2019 μετά την πτώση 54% την περίοδο 2009-2017.

Όσο για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς για φέτος, θα εξαρτηθούν κυρίως από την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και τον ρυθμό ανάκαμψης των αγορών των ξένων αγοραστών, από τη διάθεσή τους για ταξίδια και σε κάποιο βαθμό από την εμπιστοσύνη τους στην ευελιξία και τον χειρισμό της κρίσης από την Ελλάδα, ανέφερε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η ικανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει από την πανδημία χωρίς να υποστεί μόνιμη ζημιά στην αγορά εργασία της και από την ικανότητά της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως αναφέρει ο DBRS Morningstar, το οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία εκτιμάται ότι είχε δυσμενείς συνέπειες στην κατασκευαστική δραστηριότητα και τις συναλλαγές ακινήτων στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 και αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς και τις τιμές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επιπλέον, παρά την πρόοδο στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τονίζεται πως η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται χαμηλά όσον αφορά στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, την υλοποίηση των συμβολαίων και τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Καμία δημοσίευση για προβολή