Η Μόσχα επιμένει: Δεν πιστεύουμε ότι το ISIS επιτέθηκε στη Ρωσία, δηλώνει η Μαρία Ζαχάροβα

Τραβάει το σχοινί η Ρωσία με Κριμαία, Ντονμπάς αλλά ... και Φινλανδία

Τις επιφυλάξεις της σχετικά με τους δράστες και τα κίνητρα της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα συνεχίζει να εκφράζει η ρωσική κυβέρνηση, παρότι την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

«Εξαιρετικά δύσκολο»

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε» ότι το Ισλαμικό Κράτος (για την ακρίβεια το παρακλάδι του, ISIS-K) θα είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας την περασμένη Παρασκευή στην οποία σκοτώθηκαν 140 άνθρωποι.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης ότι το ISIS ευθύνεται για την επίθεση, παρότι η ίδια η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, υπονοώντας αντίθετα ότι η Ουκρανία, με τη βοήθεια δυτικών μυστικών υπηρεσιών βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι ευγνώμων για τις δηλώσεις συμπαράστασης και συμπάθειας που έλαβε απ όλο τον κόσμο, μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Διαψεύδει ο σύμμαχος Λουκασένκο

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) κατήγγειλε ανοιχά ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ουκρανία βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο Crocus City Hall. Ο πρόεδρος Πούτιν στηρίζει τον ισχυρισμό του σε πληροφορίες ότι οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, σε συνεννόηση με την ουκρανική πλευρά.

Ωστόσο, τον ισχυρισμό αυτό διεύψεσε χθες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι δράστες της επίθεσης στη Μόσχα προσπάθησαν αρχικά να διαφύγουν προς την Λευκορωσία, αλλά δεν τα κατάφεραν και τελικά στράφηκαν προς τα σύνορα με την Ουκρανία, όπου και πιάστηκαν από τις ρωσικές διωκτικές αρχές.

Το Τατζικιστάν

Το Κίεβο, από την μεριά του, αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη με το περιστατικό, που στοίχισε τη ζωή σε 137 ανθρώπους. Υπενθυμίζεται ότι οι συλληφθέντες για την επίθεση στη Μόσχα προέρχονται από το Τατζικιστάν, μια πρώην χώρα της ΕΣΣΔ με συντριπτικά πλειοψηφικό το ισλαμικό στοιχείo (αν και κοσμικό κράτος, το σουνιτικό Ισλάμ της σχολής Χαναφί είναι η επίσημα αναγνωρισμένη ισλαμική σχολή από την κυβέρνηση).

Το γεγονός ότι το Τατζικιστάν έχει σύνορα τόσο με το Αφγανιστάν όσο και με το Πακιστάν κάνει τους αναλυτές να θεωρούν ότι εξτρεμιστικά στοιχεία από τις δύο αυτές χώρες έχουν παρεισφρύσει στον πληθυσμό της χώρας και είναι πιθανόν να έχουν στρατολογήσει κατοίκους σε διάφορες ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις όπως το ISIS και το ISIS-K, οι οποίες και τρέφουν μίσος για τη ρωσική στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία.

Καμία δημοσίευση για προβολή