Η Μόσχα κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση συμφωνίας που αφορά αιχμαλώτους του Τάγματος Αζόφ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέστρεψε στην Ουκρανία το Σάββατο φέρνοντας μαζί του πέντε πρώην διοικητές του Τάγματος Αζόφ που είχαν πολεμήσει στη μάχη για τη Μαριούπολη. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων που υπογράφηκε πέρυσι.

«Επιστρέφουμε σπίτι από την Τουρκία και φέρνουμε τους ήρωές μας σπίτι», έγραψε ο Zelensky στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ουκρανοί στρατιώτες Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko και Denys Shleha. Θα είναι επιτέλους με τους συγγενείς τους».

Ο Ουκρανός πρόεδρος αγκάλιασε τους στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και πέταξε μαζί τους.

Μετά την είδηση της απελευθέρωσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε ενημερωθεί και ότι η Τουρκία είχε υποσχεθεί να κρατήσει τους πρώην κρατούμενους στο εδαφός της.

Η κίνηση «έρχεται σε αντίθεση με τους όρους των υφιστάμενων συμφωνιών», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Οι όροι επιστροφής παραβιάστηκαν τόσο από την τουρκική όσο και από την πλευρά του Κιέβου», είπε.

«Κανείς δεν μας ενημέρωσε γι’ αυτό. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, αυτά τα άτομα έπρεπε να παραμείνουν στο έδαφος της Τουρκίας μέχρι το τέλος της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ πίεσε την Τουρκία να παραβιάσει τη συμφωνία για να επιδείξει αλληλεγγύη με τη συμμαχία πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα στο Βίλνιους.

Αναλυτές υπέρ του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι οι αποφάσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρώτα  να υποστηρίξει την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να αφήσει τους στρατιωτικούς διοικητές να επιστρέψουν στην Ουκρανία ήταν «προσβολή για τη Ρωσία».

Οι πέντε διοικητές — από τη 12η Ουκρανική Εθνική Φρουρά, το ξεχωριστό σύνταγμα Αζόφ και την 36η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Πεζοναυτών του ουκρανικού στρατού — παραδοθόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο του 2022, αφού άντεξαν για περισσότερο από δύο μήνες υπερασπιζόμενοι το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη.

Οι διοικητές του Azovstal, μαζί με 2.500 Ουκρανούς στρατιώτες, οδηγήθηκαν σε ρωσική αιχμαλωσία. Το Κρεμλίνο τους χαρακτήρισε όλους Ναζί, με ορισμένους Ρώσους αξιωματούχους  να λένε ακόμη ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες άξιζαν να εκτελεστούν δι’ απαγχονισμού.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η  Ουκρανία κατάφερε να απελευθερώσει περίπου 215 μαχητές του Azovstal, συμπεριλαμβανομένων των πέντε διοικητών, σε μια ανταλλαγή κρατουμένων, μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη μεσολάβηση του Ερντογάν.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία πήρε 55 δικούς της στρατιώτες, αξιωματικούς και πιλότους, καθώς και τον Ουκρανό πολιτικό Βίκτορ Μεντβεντσούκ, που κάποτε θεωρούνταν στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο έλαβε επίσης εγγυήσεις ότι και οι πέντε διοικητές θα παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου.

Το περασμένο καλοκαίρι, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αναγνώρισε το ουκρανικό σύνταγμα «Αζόφ» ως «τρομοκρατική οργάνωση» στη Ρωσία.

 

Με πληροφορίες του Politico

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή