Η Νορβηγία μας δίνει ιδέες: Πως το Επενδυτικό Ταμείο της χώρας πραγματοποίησε κέρδη 143 δισ.δολαρίων

 

Το Επενδυτικό Ταμείο της Νορβηγίας πραγματοποίησε κέρδη 1.501 δισεκατομμυρίων κορωνών (143 δισεκατομμύρια δολάρια) για το πρώτο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω της αύξησης των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι συμμετοχές του κρατικού αμοιβαίου κεφαλαίου ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες τεχνολογίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 39% το ίδιο διάστημα, με την Apple (AAPL.O), τη Microsoft (MSFT.O) και τη Nvidia (NVDA.O), που είναι και οι σημαντικότερες μετοχές, να συμβάλλουν στην αύξηση του αμοιβαίου κεφαλαίου κατά 10% στη συνολική του απόδοση.

Το κρατικό αμοιβαίο κεφάλαιο, που επενδύει τα έσοδα του νορβηγικού κράτους από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατέχει κατά μέσο όρο το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών παγκοσμίως. Επενδύει επίσης σε ομόλογα, μη εισηγμένα ακίνητα και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Νικολάι Τάνγκεν δήλωσε στο Reuters ότι η ισχυρή απόδοση ήταν έκπληξη για ένα τόσο μεγάλο αμοιβαίο κεφάλαιο, καθώς  επικρατούσε γενικά «ένα αρκετά ανησυχητικό κλίμα», με υψηλό πληθωρισμό και σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις. Η μεγάλη του απόδοση  οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη έγινε mainstream, ενώ στο παρελθόν έδειχνε απλά να έχει «κάποια προοπτική», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Τροντ Γκράντε. Επίσης ανέφερε  στο Reuters ότι τώρα η δυναμική αυτή παίρνει σάρκα και οστά κι αυτό αντανακλάται στην αξία των μετοχών αυτών των εταιρειών.

Ο μεγαλύτερος επενδυτής σε χρηματιστηριακές αξίες στον κόσμο

Αυτό οδήγησε επίσης το αμοιβαίο κεφάλαιο, τον μεγαλύτερο επενδυτή στο χρηματιστήριο στον κόσμο, να μειώσει πρόσφατα την υπερβολική επενδυτική του θέση σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για μια πιθανή κατάρρευση των μετοχών τεχνολογίας, ο Τάνγκεν δήλωσε ότι πάντοτε υπάρχει ανησυχία και γι’αυτό άλλωστε υπάρχει και στενή παρακολούθηση της κατάστασης.  Η τεχνολογία είναι ο μεγαλύτερος κλάδος μεταξύ των επενδύσεων του αμοιβαίου κεφαλαίου, αντιπροσωπεύοντας το 11,9% της συνολικής του αξίας το 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Το ταμείο προτρέπει επίσης τις εταιρείες στις οποίες επενδύει να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη υπεύθυνα.

Βλέποντας προς το μέλλον, ο Τάνγκεν είπε ότι το ταμείο εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να μειωθεί ο πληθωρισμός παγκοσμίως, κυρίως λόγω ενός νέου φαινομένου – του πληθωρισμού που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή. Η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει τη συγκομιδή τροφίμων, αυξάνοντας έτσι τις τιμές των τροφίμων και μειώνει την παραγωγικότητα, καθώς ορισμένοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εργαστούν στη μέση της ημέρας σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με τον Τάνγκεν η νέα κατάσταση πραγμάτων είναι πλέον η σύνδεση μεταξύ του κλίματος (αλλαγής) και του πληθωρισμού και επομένως μεταξύ του κλίματος και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή