Η ομορφιά με το χρηματιστήριο, το ό,τι αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας…

    ΤΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΚΙ ΑΥΤΟ… 
    Η λίστα ESG των 100 τοπ Ελληνικών εταιρειών… 
    Διαβάζεις και διαπιστώνεις ότι ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν αναφορές για αρκετές που είναι παραδείγματα προς αποφυγή… 
    Πως τα καταφέρνουν βρε παιδιά; 
    Ε, καλά τώρα… 
    Ομορφος κόσμος, αγγελικά φτιαγμένος…
    *****
    Οι εταιρίες της λεγόμενης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν – οι περισσότερες – σε κάποιο βαθμό προεξοφλήσει το καλό νέο και οι σχετικές αποτιμήσεις τους έχουν προσεγγίσει αντίστοιχες κλαδικές αποτιμήσεις. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι για τις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η αγορά δεν θα επανατιμολογήσει θετικότερα τις προσδοκίες της.
    • Υπάρχει ωστόσο ένα σημαντικός αριθμός εταιριών που έχει «μείνει πίσω» όχι σε επίπεδο αποδόσεων, αλλά σε επίπεδο αποτιμήσεων εμφανίζοντας μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών. Οι εταιρίες αυτές αν και έρχονται κυρίως από την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση έχουν κάνει μεγάλες προόδους στην δημοσίευση συστηματικής λειτουργικής κερδοφορίας, πείθοντας ότι πλέον κινούνται σε πιο στέρεη βάση για τα αποτελέσματα τους.

    ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι τα μονοψήφια Ρ/Ε δεν σημαίνουν ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε κάποια ανατιμητική κίνηση. Τα χαμηλά Ρ/Ε ενίοτε σημαίνουν και αναπροσαρμογή χαμηλότερων προσδοκιών για την κερδοφορία της επόμενης χρήσης. Αν η ποιότητα των κερδών χαρακτηρίζεται από αύξηση των ταμειακών ροών και επαναληπτικότητα, τότε μπορούμε να μιλάμε για ευκαιρίες.

    **

    Η ομορφιά με το χρηματιστήριο είναι ότι ο καθένας έχει την άποψη του και καλά κάνει. Και μπορεί να την πραγματοποιήσει άμεσα αγοράζοντας ή πουλώντας αυτό που πιστεύει. Είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.

    • Εσείς σαν αναγνώστες να συλλέγετε απόψεις και στο τέλος να προβαίνετε σε δικές σας πράξεις. Δεν πρέπει να σας φταίνε ποτέ οι απόψεις. Για αυτό λέγονται και απόψεις άλλωστε.

    Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος των πράξεων του. Τελειώνοντας, να σας υπενθυμίσουμε ότι η εμπιστοσύνη είναι μεν καλή, αλλά ο έλεγχος πολύ καλύτερος.

    **
    ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ πιστοποιημένα στελέχη της Αγοράς να αποκλείουν στις εκάστοτε αναφορές τους σε διάφορα χρηματοοικονομικά μεγέθη/δείκτες/κατατάξεις, όποια εταιρεία/μετοχή δεν ανήκει στους 2 μεγάλους δείκτες (δηλ. τον Large και τον Midcap).
    • Αποτελεί ασέβεια απέναντι σε αυτούς που τους διαβάζουν, ενώ εμπεριέχει υψηλές ποσότητες “ρατσιστικής” συμπεριφοράς. Φυσικά, δείχνουν ότι δεν ξέρουν να κάνουν σωστά την δουλειά τους, αλλά και στοιχεία μίας κάποιας “τεμπελίτιδας” περιορίζοντες σημαντικά το εύρος της εργασίας τους.

    **

    «Έχω εγκλωβιστεί», «δεν αγοράζω μικρές γιατί δεν μπορώ να πουλήσω», «έχουν περιορισμένη εμπορευσιμότητα» κ.α. 

    Η αλήθεια είναι πως επειδή δεν υπάρχουν πολλοί επενδυτές στο ΧΑ, και ο περισσότερος τζίρος γίνεται από ξένους, δεκάδες μετοχές να έχουν περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

    • Όμως τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία στροφή και αρκετά πονταρίσματα γίνονται σε επιλεγμένες μετοχές. Αυτές που έχουν καλή κερδοφορία, χαμηλή μόχλευση και εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση. Όσοι ακολουθούν τέτοιες μετοχές έχουν τοποθετηθεί σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, μαζεύοντας με υπομονή και επιμονή.

    Σήμερα μετρούν μεγάλες υπεραξίες και βλέπουν πως πουλάνε με χαρακτηριστική ευκολία. Φυσικά δεν έχουν τοποθετήσεις εκατοντάδων χιλιάδων τεμαχίων, γιατί δεν πρόκειται για θεσμικούς. Και όπως λένε αυτό είναι το σημαντικό: Για έναν επενδυτή με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ χαρτοφυλάκιο, η απόκτηση ποιοτικών μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, δίνει μεγάλα κέρδη

    • Αλλά και ευκολία στην πώληση αφού θα έχουν λίγες χιλιάδες τεμάχια από διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες μετά την άνοδο παρακολουθούνται πλέον από περισσότερους επενδυτές και ο όγκος αυξάνεται
    Πλείστα όσα πλέον τα παραδείγματα αρκούν για να επιβεβαιώσουν αυτό που λένε traders στην αγορά, ότι δηλαδή αγοράζεις μετοχές όταν συσσωρεύει ο τίτλος και δεν βρίσκεις εύκολα κομμάτια, κάνεις υπομονή και όταν την «ανακαλύψουν» οι πολλοί πουλάς με ευκολία και με μεγάλη υπεραξία.
     

    AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

    ΑΛΦΑ: Αδυνατούμε να δώσουμε εξήγηση, απλά περιμένουμε την ώρα του δικού της ξεσπάσματος.

    UNIBIOS: Θα τα πάει πολύ καλύτερα. Ηδη εφέτος εμφανίζει πολύ καλύτερη εικόνα από αυτή του 2022. Λόγω εν δυνάμει δυναμικής η τρέχουσα αποτίμηση είναι πολύ ελκυστική.
    ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ο ορισμός της πραγματικής απαξίωσης. Αχαρακτήριστοι… Απαράδεκτοι… 
    ΕΘΝΙΚΗ:… Εθνικάρα και τα μυαλά στα κάγκελα… 
    ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Ετσι συμβαίνει πάντα, περιμένει κανείς, περιμένει, κάποια στιγμή τσαντίζεται και φεύγει. 
    *****
    AΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ του 2023 ο Γ.Δ ενισχύεται 19,52% και ο ΔΤΡ κατά 30,16%
    • ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΙΧΑΝ μεγαλύτερη απόδοση από τον ΓΔ
    • ΑΓΝΟΗΣΤΕ τις ΑΤΤΙΚΗΣ και ΑΝΕΠΟ

    ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ τις

    • ΣΑΝΜΕΖΖ: 71,76%
    • ΓΚΜΕΖΖ: 70,12%
    • ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ: 36,26%
    • ΦΒΜΕΖΖ: 24,36% 

      • ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΙΧΑΝ μεγαλύτερη απόδοση από τον ΔΤΡ
      • (16 τον αριθμό!!.)

      ΑΓΝΟΗΣΤΕ τις ΑΤΤΙΚΗΣ και ΑΝΕΠΟ

      ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ τις

      • ΣΑΝΜΕΖΖ: 71,76%
      • ΓΚΜΕΖΖ: 70,12%
      • ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ: 36,26%
    • ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΙΧΑΝ αρνητική απόδοση

    ****
    ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
    • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
    • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
    • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

    Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

    • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

    ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

    1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
    2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
    3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
    4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

    ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.


    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

    Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

    Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα + το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

    Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

    Καμία δημοσίευση για προβολή