Η πανδημία του κοροναϊού “τουμπάρει” τη διεθνή οικονομία και φρενάρει την προσπάθεια για ανάκαμψη στην Ελλάδα. “Αίμα” στις αγορές Ευρώπης και Αμερικής

Bloomberg: Οι γεωπολιτικές ανησυχίες αναμένεται να κλονίσουν αυτή την εβδομάδα τα χρηματιστήρια

Η πανδημία του κοροναϊού δημιουργεί νέες συνθήκες στη διεθνή οικονομία και επηρεάζει την προσπάθεια για ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Ο ΟΟΣΑ, πριν τη βουτιά των αγορών και την κατάρευση στις τιμές πετρελαίου , εκτιμούσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδυνθεί το 2020 σε +2,4% λόγω του κοροναϊού από +2,9% προηγουμένως. Τώρα το σενάριοδίνει μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, με το ρυθμό ανάπτυξης ναμειώνεται σε +1,5%. Η J.P Morgan προβλέπει για τη Δυτική Ευρώπη -3,2% ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημιούργησε αποθεματικό USD 50 δισ. για βοήθεια σε χώρες που πλήττονται από την πανδημία, ενώ και
  • Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε κονδύλια ύψους 8,3 δισ. δολαρίων
  • Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και τη δημιουργία ειδικού ταμείου χρηματοδότησης ύψους €25 δισ. για επενδύσεις.

Ο εφιάλτης μιας παγκόσμιας ύφεσης με ταυτόχρονο χρηματιστηριακό κραχ φέρνει δυναμικά στο προσκήνιο τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, που με συντονισμένες ενέργειες τονώνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα με δυνατές «ενέσεις» ρευστότητας. που έως τώρα υπερβαίνουν τα τέσσερα τρισ. δολάρια και έπεται και συνέχεια. Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, αν και δυναμικές, δεν αναπληρώνουν τα σχεδόν 16 τρισ. δολάρια που έχουν χαθεί τον τελευταίο μήνα από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να χάνουν τη δυναμική που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση. Η βιομηχανία και η γεωργία, θα υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχομένως παρατεταμένης έλλειψης, και ανόδου τιμών, πρώτων υλών. Ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία ειδικότερα φαίνεται να εισέρχονται σε φάση συρρίκνωσης, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης, αναλόγως της διάρκειας των επιδράσεων του κοροναϊού στην παραγωγή, τα εισοδήματα και την κατανάλωση.

Ρέει το “αίμα” των επενδυτών στις αγορές – Βαριές απώλειες παντού

Σε ό,τι αφορά τις αγορές με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες στην ιστορία τους έκλεισαν την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το κλείσιμο των συνόρων των ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους πολίτες από τον πρόεδρο Τραμπ και η απόφαση της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όπως είχαν πράξει προ ημερών η αμερικανική Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, είναι ο συνδυασμός δεδομένων που πυροδότησαν το πρωτοφανές ξεπούλημα των μετοχών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, τον οποίο συγκροτούν οι μετοχές των 600 ευρωπαϊκών εισηγμένων επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 11%. Οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου μεταφορών και αναψυχής σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες (12,8%) εξαιτίας της μηνιαίας απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών της ηπειρωτικής Ευρώπης (Βρετανία και Ιρλανδία εξαιρούνται).

Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση 12,2% και στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 12,3%. Στο χτυπημένο από τον κορωνοϊό Μιλάνο οι απώλειες του ΜΙΒ ήταν επίσης ιστορικών διαστάσεων, αγγίζοντας σε ποσοστό το 17%. Και στο εσχάτως ανεξαρτητοποιημένο από την Ευρώπη Λονδίνο, πάντως, ο γενικός δείκτης FTSE 100 κατακρημνίστηκε (έκλεισε με απώλειες 9,8%).

Αλλά και στη Νέα Υόρκη η Wall Street είδε τις μετοχές των ισχυρών δεικτών της να καταρρέουν. Ο Dow Jones «βούλιαξε» 9,99% ή 2.352 μονάδες στις 21.200, ο S&P σημείωσε πτώση 9,51% στις 2.480 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 9,43% στις 7.201 μονάδες. Μετά τον Dow Jones και οι S&P, Nasdaq πέρασαν σε «bear market» υποχωρώντας περισσότερο από 20% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το ευρώ, που έχασε έδαφος κυρίως έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ιαπωνικού γεν, ενώ νέα υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου – το αργό στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου έπεσε στα 33 δολ. το βαρέλι.

Τεράστια κεφάλαια όδευσαν προς τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» των αμερικανικών ομολόγων (οι αγορές ομολόγων της Νότιας Ευρώπης έπεσαν) και των ευγενών μετάλλων (με πρωταγωνιστή τον χρυσό).

Στην Αθήνα οι τράπεζες έπιασαν πάτο 20ετίας

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ έκλεισε χθες με απώλειες 10,61% στις 538,55 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 538,37 μονάδων (-10,64%) και 602,42 μονάδων (-0,01%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 60,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 95 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 12,08%, στις 1.344,38 μονάδες, ενώ στο -7,93% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 736,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 16,24% στις 369,85 μονάδες.

  • Το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη τον οδηγεί σε νέα χαμηλά 44 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/7/2016 (537,10 μονάδες). Το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών είναι το χαμηλότερο κλείσιμο στην τελευταία 20ετια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση χάθηκαν 4,6 δισ. από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φθάνουν στο εντυπωσιακό νούμερο των 22,7 δισ.

Καμία δημοσίευση για προβολή