Η Πολιτεία της Ουάσινγκτον νομιμοποίησε την κομποστοποίηση νεκρών!

Η Ουάσινγκτον, η βορειοδυτική Πολιτεία των ΗΠΑ, έγινε η πρώτη στη χώρα που νομιμοποίησε την κομποστοποίηση νεκρών, προσφέροντας στους κατοίκους της μια εναλλακτική επιλογή στην ταφή και την αποτέφρωση.

Ο νόμος αυτός υιοθετήθηκε στα τέλη Απριλίου από το Κογκρέσο της Πολιτείας και επικυρώθηκε χθες, Τρίτη, από την πολύ προοδευτική Δημοκρατική κυβερνήτη της πολιτείας Τζέι Ίνσλι, η οποία είναι υποψήφια για τις προεδρικές του 2020 με ένα πολύ οικολογικό πρόγραμμα.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2020 και θεωρείται μια πρακτική επιλογή για τις πόλεις στις οποίες σπανίζει πια ο χώρος για νέα νεκροταφεία.

Στο τέλος της διαδικασίας, τα αγαπημένα πρόσωπα των εκλιπόντων θα παραλαμβάνουν τον «χουν» των νεκρών τους, τον οποίον θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν ένα δέντρο στη μνήμη του, λουλούδια κλπ.

Η κομποστοποίηση «προσφέρει μια εναλλακτική στην ταφή ή την αποτέφρωση και είναι μια φυσική διαδικασία, ασφαλής, βιώσιμη και θα επιτρέψει μια σημαντική οικονομία όσον αφορά τις εκπομπές CO2 και τη χρήση εδάφους», επισημαίνει η Κατρίνα Σπέιντ, η οποία ασκούσε πιέσεις στα μέλη του τοπικού Κογκρέσου για την θέσπιση του νόμου που θα την επέτρεπε.

Η νεαρή γυναίκα, η οποία υποστηρίζει με πάθος την εναλλακτική αυτή λύση εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, δημιούργησε στο Σιάτλ την εταιρεία Recompose (ανασύνθεση), η οποία ανέπτυξε μια διαδικασία για την κομποστοποίηση νεκρών, την οποία ετοιμάζεται να εμπορευτεί.

Σύμφωνα με λεπτομέρειες που έδωσε στη δημοσιότητα η επιχείρηση, η διαδικασία αυτή συνίσταται πολύ απλά σε μια επιτάχυνση της φυσικής διαδικασίας αποσύνθεσης του σώματος, με την τοποθέτησή του μαζί με άχυρο, ροκανίδια και τριφύλλι σε ένα ατσάλινο κοντέινερ, όπου δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας και οξυγόνωσης για να κάνουν τη δουλειά τους τα βακτήρια.

Περισσότερα σε λέξεις

«Όλα κομποστοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών και των οστών», αναφέρει η Recompose, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν στάδια στη διαδικασία κατά τα οποία αφαιρούνται ενδεχόμενα σφραγίσματα, βηματοδότες και άλλες προθέσεις που δεν είναι βιοδιασπώμενα.

Η σορός αποσυντίθεται φυσικά εντός περίπου 30 ημερών, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο «χους» που απομένει είναι περίπου ένα κυβικό μέτρο ή περίπου δύο καροτσάκια, και οι οικογένειες μπορούν να τον σκορπίσουν στον κήπο τους ή να τον χρησιμοποιήσουν για να φυτέψουν ένα δέντρο στη μνήμη του νεκρού τους.

Οι «πράσινες» μέθοδοι ενταφιασμού κερδίζουν εξάλλου συνέχεια έδαφος στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν εταιρείες που προτείνουν «βιολογικά» φέρετρα, ή ενταφιασμό μόνο με το σάβανο, χωρίς φέρετρο, στις πόλεις που αυτό επιτρέπεται.

Ο ηθοποιός Λουκ Πέρι, ο σταρ της σειράς «Beverly Hills 90210», ο οποίος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή στις αρχές Μαρτίου, ενταφιάστηκε ντυμένος με ένα «κοστούμι» που είχε φτιαχτεί με βάση τα μανιτάρια και άλλους μικροοργανισμούς, όπως ήταν η επιθυμία του.

Αυτή η «νεκρώσιμη περιβολή» που ονομάζεται «Infinity» (αιωνιότητα) φτιάχτηκε από την startup της Καλιφόρνιας Coeio και «βοηθάει στην αποσύνθεση του σώματος, συμβάλλει στην εξουδετέρωση των τοξικών ουσιών και μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στον φυτικό κόσμο» όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποσύνθεσης.

Η περιβολή αυτή πωλείται έναντι 1.500 δολαρίων, ενώ γίνονται και «επείγουσες παραδόσεις», διευκρινίζει η Coeio στον ιστότοπό της.

Η διαδικασία κομποστοποίησης νεκρών είναι ήδη νόμιμη στη Σουηδία, ενώ οι «φυσικές» ταφές –κατά τις οποίες η σορός ενταφιάζεται χωρίς φέρετρο ή με βιοδιασπώμενο φέρετρο– είναι νόμιμες στη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC.

Πηγή: BBC

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ