Η πολιτική και δικαστική σκούπα για τα Τέμπη, οι πλειστηριασμοί, η μείωση των μέτρων στήριξης και ο Μενέντεζ που επιμένει να κυνηγά τον Ερντογάν

    Τραγωδία στα Τέμπη: Η “ώρα” του Γεραπετρίτη. Με την ενημέρωση προς τα κόμματα από τον εκτελώντα χρέη υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, «ανοίγει» την Τετάρτη η «αυλαία» της πολιτικής προσέγγισης στην τραγωδία των Τεμπών.

    Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, στη μία το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου ο υπουργός Επικρατείας να ενημερώσει τους βουλευτές για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων συμφώνησαν να μην υπάρξουν κλήσεις προς άλλα πρόσωπα, όπως προς τους πρώην υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή.

    ***

    Η δικαστική διερεύνηση. Όσον αφορά στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, πρέπει να σημειωθεί ότι με έγγραφη παραγγελία του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από τον μεταβατικό διοικητή και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη την αποστολή όλων των φακέλων για τα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έγιναν την τελευταία δεκαπενταετία σε όλο το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

    Σημειώνεται ότι έρευνα σε βάθος 15ετίας διεξάγει και ο προϊστάμενος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο οποίος δήλωσε στο περιθώριο εκδήλωσης ότι ο έλεγχος θα αφορά δεκάδες πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης τόσο στον ΟΣΕ όσο και σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τον Οργανισμό, εξηγώντας ότι η 15ετία αποτελεί το περιθώριο παραγραφής κακουργημάτων και δηλώνοντας πως «ό,τι μεμπτό υπάρχει θα βρεθεί».

    ***
    Προς σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης για την ενέργεια. Aν δεν υπάρξουν νέοι κραδασμοί στις τιμές της ενέργειας, τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αρχίσουν να καταργούνται σταδιακά,  συμβάλλοντας στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αποφάσισε το Eurogroup στη συνεδρίαση που έληξε το βράδυ της Δευτέρας. Πλέον οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν πιο στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν κυρίως τις ευάλωτες κατηγορίες των πολιτών.
    Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Πάολο Τζεντιλόνι επανέλαβε το αίτημα για σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης για την ενεργειακή κρίση και παράλληλα κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών να εξασφαλίσουν την ταχεία υλοποίηση των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου στην συνεδρίαση δόθηκε έμφαση στον πληθωρισμό, που όπως είπε αποτελεί τους τελευταίους μήνες διαρκές ζήτημα συζήτησης στην αναζήτηση της βέλτιστης πρακτικής

    ***

    Πέφτει ο πληθωρισμός, ανεβαίνουν τα τρόφιμα. Αποκλιμακώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο εφέτος ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού, καθώς διαμορφώθηκε στο 6,1% από 7% τον Ιανουάριο, και έναντι 7,2% τον Φεβρουάριο 2022. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση αυτή οφείλεται στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και είδη διατροφής αυξήθηκε 14,8%.

    Ειδικότερα, σε ένα έτος (Φεβρουάριος 2023 προς Φεβρουάριο 2022), οι τιμές στον ηλεκτρισμό μειώθηκαν 22,4% και στο Πετρέλαιο θέρμανσης 5,1%. Αντίθετα, αυξήθηκαν σε Φυσικό αέριο (37,1%), Υγραέριο (15%), Στερεά καύσιμα (25,3%) και Καύσιμα και λιπαντικά (2%).

    Στα είδη διατροφής, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: Ψωμί και δημητριακά (16,8%), Κρέατα- γενικά (20%), Ψάρια- γενικά (2,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (25,2%), Έλαια και λίπη (22,9%), Λαχανικά- γενικά (8,6%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (9,2%), Λοιπά τρόφιμα (13,1%), Καφέ- κακάο- τσάι (13%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (9%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (7,2%).

    ***

    «Δεν θα έχουμε μαζικούς πλειστηριασμούς». Θετικές προβλέψεις σχετικά με το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θεόδωρος Σκυλακάκης. ‘Οπως τόνισε, «τα κόκκινα δάνεια, σήμερα, έχουν μπει σε μια διαδικασία ρύθμισης και επανέρχεται η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε μια φυσιολογική λειτουργία. Και αυτό επιτεύχθηκε χωρίς να έχουμε μαζικές εξώσεις και μαζική απώλεια κατοικιών». Παράλληλα, προέβλεψε ότι «δεν θα έχουμε μαζικές απώλειες πρώτης κατοικίας και μαζικούς πλειστηριασμούς. Οι εμπλεκόμενοι θα μπορέσουν με τα “εργαλεία” που έχουμε δημιουργήσει, να ρυθμίσουν στην πλειονότητά τους τα δάνειά τους».

    ***

    “Δεν υπάρχει κίνδυνος από την SVB για την Ευρώπη”. Την εκτίμησή τους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στην Ευρώπη από την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασαν ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι και ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    «Δεν βλέπουμε συγκεκριμένο κίνδυνο μετάδοσης. Φυσικά παρακολουθούμε την κατάσταση σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Λαμβάνουμε υπόψη μας την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι αρχές των ΗΠΑ για την αποφυγή μετάδοσης στις ΗΠΑ. Και επίσης τονίζουμε το γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες (όχι μόνο οι μεγαλύτερες) εφαρμόζουν τα προληπτικά πρότυπα της Βασιλείας. ‘Αμεσα δεν υπάρχει μετάδοση, η πιθανότητα έμμεσου αντίκτυπου είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

    ***

    Μάτι: Έμαθαν από τη Δανία ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα… Από τη Δανία πληροφορήθηκε το εγχώριο Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα, κατέθεσε ο Δημήτρης Λιότσιος, δικαστικός πραγματογνώμονας και κατά τεκμήριο πλέον σημαντικός μάρτυρας στην δίκη για την τραγωδία στο Μάτι.

    Ο κ. Λιότσιος, απαντώντας σε ερωτήσεις συνηγόρου που παρίσταται προς Υποστήριξη της Κατηγορίας για την απώλεια της μητέρας του, είπε πως το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 «το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού πληροφορήθηκε ότι βρίσκονται άνθρωποι στη θάλασσα από την αντίστοιχη υπηρεσία στη Δανία γιατί υπήρχαν δώδεκα Δανοί πολίτες στη θάλασσα».

    ***

    Σθεναρή αντίσταση Μενέντεζ στην πώληση F-16 Τουρκία. «Όπως έχω επανειλημμένα ξεκαθαρίσει, αντιτίθεμαι σθεναρά στην προτεινόμενη πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία από την κυβέρνηση Biden», δήλωσε οΡόμπερτ Μενέντεζ στο Newsweek.

    «Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, να αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες και να επιδίδεται σε ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Τουρκία και εναντίον γειτονικών συμμάχων του ΝΑΤΟ. Μέχρι ο Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές του, να βελτιώσει το ιστορικό του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό –μεταξύ άλλων με την απελευθέρωση δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης– και να αρχίσει να ενεργεί όπως θα έπρεπε ένας έμπιστος σύμμαχος, δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση», τόνισε.

    Ο κ. Μενέντεζ ήταν επίσης επικριτικός για τις άλλες δραστηριότητες της Τουρκίας σε σχέση με την ίδια τη Συμμαχία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ξεκάθαρες: Οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος, που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
    ***

    «Χωρίς όρια» η εταιρική σχέση Ρωσίας – Κίνας. Την ανησυχία της Δύσης προκαλούν οι όλο και στενότερες σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και εντάσεων γύρω από την Ταϊβάν, καθώς Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ μοιάζουν να «τα βρίσκουν» όλο και περισσότερο.

    Μάλιστα, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για Απρίλιο, νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κινέζος πρόεδρος προτίθεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα πιο σύντομα, μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που η Κίνα παρουσίασε «οδικό χάρτη» ειρήνευσης στην Ουκρανία, σχέδιο το οποίο αντιμετωπίζεται από τη Δύση με καχυποψία.

    Η Κίνα και η Ρωσία σύναψαν μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί 39 φορές.

    ***

    Λονδίνο: “Δεν επιστρέφουμε τα μάρμαρα”. Ο Ρίσι Σούνακ δεσμεύεται να προστατεύσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από το να σταλούν πίσω στην Ελλάδα, λέγοντας ότι παραμένουν ένα «τεράστιο περιουσιακό στοιχείο» για το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο πρωθυπουργός παραμένει στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προκάτοχοί του Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον για τη διαφύλαξη των θησαυρών στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει τα Ελγίνεια μάρμαρα επί γενιές», είπε ο Σουνάκ. «Οι γκαλερί και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους, γιατί αποτελούν τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για αυτή τη χώρα. Μοιραζόμαστε τους θησαυρούς τους με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται από το νόμο και δεν έχουμε σχέδια να την αλλάξουμε».
    Θήτα Ευγενικός
    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή