Το ψηφιακό Κράτος “ξυπνάει” και τις επιχειρήσεις – Κάθε μέρα και περισσότερες digital πρωτοβουλίες

    1 δισ. ευρώ σε 56.000 επιχειρήσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό και πράσινη μετάβαση

    H μετάβαση του κράτους στην ψηφιακή εποχή έγινε γρηγορότερα λόγω των εξελίξεων του κοροναϊού. Μέτρα όπως η άυλη  συνταγογράφηση και η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών στις Δημόσιες υπηρεσίες,  βοήθησαν την ομαλή λειτουργία του κράτους, απλοποιώντας παράλληλα τις διαδικασίες και εξοικονομώντας χρόνο. Το τελευταίο διάστημα, γίνεται λόγος για το  νομοσχέδιο ψηφιακής πολιτικής που θα κατατεθεί στη Βουλή που μεταξύ άλλων  προβλέπει την οριστική κατάργηση φαξ στο δημόσιο.

    Η υιοθέτηση ψηφιακών πρακτικών από το κράτος: Μειώνει το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς η μείωση της γραφειοκρατίας επιταχύνει την μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία. Επιπλέον, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί – μέσω της ανάλυσης δεδομένων –σχεδιασμός για την βελτίωση λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.

    Το κέρδος της ψηφιοποίησης στον ιδιωτικό τομέα: Eκτός από τα προφανή οφέλη, όπως ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες, εκσυγχρονισμός  κράτους, η μετάβαση  του κράτους στην ψηφιακή εποχή με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσει “να περνά” και στην δομή των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

    H ενσωμάτωση digital πρωτοβουλιών από τις επιχειρήσεις: Eίναι δύσκολο επίτευγμα, καθώς η πλειοψηφία δεν διαθέτει ούτε την γνώση  αλλά ούτε τις υποδομές. Έχοντας  πλέον κατευθυντήριες γραμμές από το κράτος, η ψηφιοποίηση σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα εντατικοποιηθεί καθώς ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες θα διαπιστώσουν ότι η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των κερδών τους. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικές διαδικασίες θα διευκολύνουν  την υλοποίηση των  επενδύσεων, αφού είναι γνωστό πως μέχρι τώρα η γραφειοκρατία καθυστερούσε αρκετά την επίσπευση τους.

     Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι: Kατά την διάρκεια του lockdown οι ηλεκτρονικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στο 22% έναντι του μέχρι τότε 20%. Η μικρή άνοδος αντικατοπτρίζει την μη ουσιαστική εξοικείωση των Ελληνικών εταιρειών με την ψηφιακή εποχή.

    Παγκοσμίως: Σύμφωνα με την έκθεση Global Statshot του Απριλίου 2020  έδειξε πως η ψηφιακή συμπεριφορά του κόσμου άλλαξε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Σήμερα 4,57 δισεκατομμύρια άτομα  χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση 7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Οι συνθήκες: Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, οι ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργούν ευκαιρίες για την έρευση νέων οικονομικών  μοντέλων,  την παροχή καλύτερων υπηρεσιών από το κράτος, την καλύτερη διαχείριση  πόρων και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των χρημάτων που επενδύονται σε προγράμματα και υπηρεσίες με την ικανοποίηση των πολιτών.

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή