Η Ρωσία αποκηρύσσει και κόβει τις σχέσεις της με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Απόφαση ντροπής του Κοινοβουλίου

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε δύο νομοσχέδια που τερματίζουν τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα, μια εξέλιξη που αποτελεί συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εξέλιξη αυτή αφαιρεί τα νομικά όπλα που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν Ρώσοι αντιφρονούντες , συμπεριλαμβανομένου του φυλακισμένου πολέμιου του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, προκειμένου να διεθνοποιήσουν σε νομικό επίπεδο κρίσιμες υποθέσεις που είχαν τελεσιδικήσει στα εθνικά δικαστήρια.

Η Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου, η Δούμα, ενέκρινε δύο σχετικά νομοσχέδια – το ένα αποκλείει τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου στη Ρωσία και το δεύτερο ορίζει την 15η Μαρτίου ως σημείο διακοπής των σχέσεων, με τις αποφάσεις κατά της Ρωσίας που εκδόθηκαν μετά από αυτήν την ημερομηνία να μην μπορούν να εφαρμοστούν.

Τα νομοσχέδια ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα, με μόνο έναν βουλευτή από το Κομμουνιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζει. Πρέπει τώρα να υπογραφούν από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν γίνουν νόμοι.

Η υπόθεση Αλεξέι Ναβάλνι

Τον Φεβρουάριο του 2021, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι ο Ναβάλνι, ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης της χώρας, έπρεπε να αποφυλακιστεί μετά τη φυλάκισή του για πολιτικούς λόγους. Η Ρωσία χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως «παράνομη».

Η Ρωσία έγινε δεκτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης (του οποίου το Δικαστήριο αποτελεί κρίσιμο θεσμό) υπό τον Πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν το 1996. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014,  αφαιρέθηκε από τη Ρωσία το δικαιώμα ψήφου της στο Κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις 15 Μαρτίου, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να εκδιώξει τη Ρωσία από τον οργανισμό, ως απάντηση στην αεισβολή στρατευμάτων της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η Ρωσία δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με τον πρώην Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να λέει ότι η αποχώρηση της από τον οργανισμό ήταν μια ευκαιρία να επανέλθει η θανατική ποινή στη χώρα, την οποία απαγορεύουν οι κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Καμία δημοσίευση για προβολή