Η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά: Καμία αμυντική συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα

Μπροστά στην πίεση της Δύσης, αλλά και τις επιφυλάξεις συμμάχων του, το Κρεμλίνο υποχρεώθηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις πληροφορίες για αμυντικές συμφωνίες με την Πιονγκγιάνγκ, στο πλαίσιο της συνάντησης Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν.

Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα δεν υπέγραψαν κάποια συμφωνία στρατιωτικού ή άλλου περιεχομένου στη διάρκεια της επίσκεψης του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπήρξε κάποιο σχέδιο για την υπογραφή επίσημων συμφωνιών στη διάρκεια της επίσκεψης, κατά την οποία οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

«Καμία παραβίαση»

Ο Κιμ, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη Ρωσία, επιθεώρησε την Παρασκευή ένα ρωσικό εργοστάσιο κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών, το οποίο βρίσκεται στην λίστα των δυτικών κυρώσεων. Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της φοβούνται ότι η επίσκεψη του Κιμ μπορεί να ενισχύσει τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία και το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία δεν θα παραβιάσει καμία συμφωνία που αφορά την Κορέα μετά τη συνάντησή του με τον Κιμ. Η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι επιθυμεί να εμβαθύνει τη σχέση της με την Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν στρατιωτικές συμφωνίες ανάμεσα στον Πούτιν και τον Κιμ παραβιάζουν τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας.

Οι φόβοι της Δύσης

«Η Κορέα είναι ο γείτονάς μας και πρέπει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να θεμελιώσουμε καλές σχέσεις γειτονίας με τους γείτονές μας. Ναι, υπάρχουν συγκεκριμένα ιδιαίτερα στοιχεία που συνδέονται με την Κορεατική Χερσόνησο. Το συζητάμε, το συζητάμε ανοιχτά, δεν παραβιάζουμε ποτέ τίποτα και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσουμε κάτι», δήλωσε ο Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ρωσία και το Ιράν (άλλη μια χώρα παρίας για τις δυτικές χώρες) έχουν διευρύνει και βελτιώσει τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα, με την Τεχεράνη να παρέχει αφειδώς drones καμικάζι στη Μόσχα. Οι φόβοι της Δύσης είναι ότι η ρωσική τεχνογνωσία στα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Βόρεια Κορέα, η οποία φαίνεται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα και προβαίνει διαρκώς σε πυραυλικές δοκιμές.

Καμία δημοσίευση για προβολή