Η Ρωσία συνέλαβε 24 Ουκρανούς ναύτες. Με στρατιωτικό νόμο απάντησε ο Ποροσένκο

Η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς, μετέδωσε σήμερα 26/11, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα.

Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά από αίτημα της Ουκρανίας

Για την επίλυση της κρίσης η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ η Ε.Ε κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να ενεργήσουν με σύνεση για να εκτονωθεί η κρίση στη Μαύρη Θάλασσα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια κι έθεσε τον στρατό σε πλήρη ετοιμότητα. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, o υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Kλίμκιν τονίζει ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει αμέσως την επιθετικότητα.

Η εντολή να τεθούν οι ένοπλες αρχές της Ουκρανίας σε πλήρη ετοιμότητα δόθηκε σήμερα 26/11, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Κήρυξη στρατιωτικού νόμου υπέγραψε ο Ποροσένκο

Διάταγμα για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία υπέγραψε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στον απόηχο της αναζωπύρωσης της έντασης με την Ρωσία.

Η ουκρανική νομοθεσία για τον στρατιωτικό νόμο προβλέπει μεγάλο αριθμό περιορισμών, περιλαμβανομένων εκείνων της μετακίνησης και της ειρηνικής συνάθροισης, της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και περιορισμών στα ΜΜΕ, αν και το διάταγμα του Ποροσένκο δεν κάνει κάποια ειδική αναφορά σε τέτοιους περιορισμούς.

Έντεκα μέτρα που περιγράφονται στο διάταγμα προβλέπουν την κινητοποίηση εφεδρικών δυνάμεων, την οργάνωση της αεράμυνας σημαντικών κρατικών εγκαταστάσεων και τη λήψη επειγόντων βημάτων για την εφαρμογή μέτρων αυξημένης κυβερνοασφάλειας και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

Δεν υπήρξε κάποια αναφορά στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάρτιο. Η κίνηση του Ποσοσένκο έχει προκαλέσει εκτιμήσεις από επικριτές του και πολιτικούς της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τον στρατιωτικό νόμο προκειμένου να καθυστερήσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ για δύο μήνες, έως τις 25 Ιανουαρίου, και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινητοποιεί ταχύτερα τις ένοπλες δυνάμεις.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή