Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει «απάντηση» στον κοροναϊό με δραστική μείωση παραγωγής πετρελαίου, αναφέρει η Wall Street Journal

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει δραστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, σε μία προσπάθεια προστασίας της τιμής του λόγω του κοροναϊού.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, η Σαουδική Αραβία θα πιέσει συλλογική μείωση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, με την ίδια να ηγείται της προσπάθειας με τη μεγαλύτερη μείωση. Μία τέτοια μείωση θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως ότου η κρίση παρέλθει.

Ένα άλλο σενάριο, που εξετάζεται, είναι το βασίλειο των Σαούντ να μειώσει τη δική του παραγωγή πολύ περισσότερο, δηλαδή κατά 1 εκατ. βαρέλια, αλλά για μικρό μόνο διάστημα, έως ότου δοθεί στήριγμα στις τιμές.

Εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσουν πιθανή δράση, καθώς το ξέσπασμα του νέου ιού στην Κίνα, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά και οι φόβοι για εξάπλωση σε άλλες χώρες, οδήγησαν το αργό στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και 30 χρόνια.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του είναι διχασμένοι ως προς το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν την προσφορά πετρελαίου, σε μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση από την Κίνα έχει ήδη περιοριστεί ρίχνοντας τις τιμές κατά 15% τον Ιανουάριο.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή