Η στροφή Μακρόν – Πώς έγινε “γεράκι” κατά της Ρωσίας

«Ως γεράκι ο Μακρόν αρνείται να υποχωρήσει όσον αφορά τις δηλώσεις του για μια πιθανή αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία»

«Ως γεράκι ο Μακρόν αρνείται να υποχωρήσει όσον αφορά τις δηλώσεις του για μια πιθανή αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία», γράφει πρόσφατο ρεπορτάζ του Politico, επικαλούμενο τηλεοπτική συνέντευξη του Γάλλου προέδρου «η οποία είχε ως στόχο να προωθήσει την στρατηγική του ασάφεια στο κοινό».

Στην συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε την περασμένη Πέμπτη, 14 Μαρτίου, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης ανάμειξης του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τον οποίο ο ίδιος τον παρουσίασε ως «υπαρξιακή απειλή», σύμφωνα με το Politico.

«Εάν η Ρωσία νικούσε, οι ζωές των Γάλλων πολιτών θα άλλαζαν. Δεν θα είχαμε πια ασφάλεια στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Η στάση αυτή του Μακρόν ευθυγραμμίζεται με δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σε σχετική ερώτηση Γάλλων δημοσιογράφων αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο της αποστολής δυτικών στρατευμάτων με σκοπό την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Τα σχόλια αυτά είχαν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, τόσο στην Γαλλία όσο και στην διεθνή κοινότητα, με κορυφαία στελέχη του ΝΑΤΟ -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας- να σπεύδουν να διαψεύσουν το συγκεκριμένο σενάριο.

«Η στρατηγική ασάφεια» του Μακρόν

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι «με το να θέτουμε οποιοδήποτε όριο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ανταποκριθούμε στις κινήσεις της Μόσχας ισοδυναμεί με την παραδοχή ήττας».

Ο ίδιος πέρασε ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης επιχειρηματολογώντας υπέρ μιας στρατηγικής «ασάφειας», όπου δηλαδή παραμένουν ανοιχτά όλα τα σενάρια όσον αφορά την πιθανή ανάμειξη του ΝΑΤΟ στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η Γαλλία δεν πρόκειται να ηγηθεί της επίθεσης ούτε να πάρει κάποια πρωτοβουλία όσον αφορά την ανάμειξη στον πόλεμο, όμως είναι σημαντικό να μην αποκλείεται παντελώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο μελλοντικά

«Έχω δίκιο που δεν γίνομαι πιο συγκεκριμένος», είπε λακωνικά.

Ερωτηθείς για την σχέση του με τον Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία εδώ και μήνες, ενώ επέμεινε ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα προσωπικό θέμα.

«Δεν πρόκειται για κάποια σαπουνόπερα. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, άνδρες και γυναίκες πεθαίνουν στην Ουκρανία, κάτω από την επιτήρηση του προέδρου Πούτιν», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ μιας συμφωνίας ασφαλείας, η οποία επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Γαλλίας όσον αφορά την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Μέσα από την συμφωνία αυτή, επιπροσθέτως, το γαλλικό κράτος δεσμεύτηκε να παρέχει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.

Σύμφωνα, ωστόσο με το Politico, η γαλλική κοινή γνώμη δεν φαίνεται να ταυτίζεται με τις δηλώσεις του Μακρόν. Σε σχετική δημοσκόπηση, το 68% των Γάλλων πολιτών που συμμετείχαν είπαν ότι τα σχόλια του Μακρόν για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ήταν «λάθος».

«Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών ανησυχούν ότι τέτοια σχόλια μπορεί να μετατρέψουν μια δυνατή χώρα όπως είναι η Ρωσία σε εχθρό», είπε σχετικά ο επικεφαλής της δημοσκόπησης, Erwan Lestrohan, στο Politico.

Καμία δημοσίευση για προβολή