Η συμφωνία με την Αίγυπτο ταράζει το πολιτικό σύστημα. “Παρών” από ΣΥΡΙΖΑ, ρήγμα το ΚΙΝ.ΑΛ. “ψίθυροι” στη ΝΔ

Την επόμενη Τετάρτη θα κυρωθούν στη Βουλή οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Ως προς την πρώτη, δεν υπάρχει ζήτημα. Την έχουν στηρίξει δημόσια και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Ως προς τη δεύτερη, όμως, υπάρχουν έντονες χχψ στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και εγρήγορση στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπου ακούγονται “εθνικιστικοί ψίθυροι”. Ειδικότερα:

  • Στον ΣΥΡΙΖΑ αμφιταλατεύτηκαν μεταξύ “παρών” και “όχι”, αλλά τελικά, επικράτησε το πρώτο.Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ θα υπερψηφίσει τη συμφωνία με την Ιταλία.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος το προεδρείο της ΚΟ (Όλγα Γεροβασίλη, Νικος Βούτσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος), η ομάδα του πρωινού καφέ (Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος,Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης), καθώς και οι Γιώργος Κατρούκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών, και Βαγγέλης Καλπαδάκης, σύμβουλος Εξωτερικών του Αλέξη Τσίπρα.

    Υπενθυμίζετα ότι υπέρ του “παρών” είχε ταχθεί “ο τομεάρχης εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και όλοι οι μετριοπαθείς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (Τσακαλώτος, Βούτσης, Φίλης κα). Το “όχι” το ήθελα οι “σκληροί” (Πολάκης, Τζάκρη, Καρτερός κα).

  • -Στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει ρήγμα. Η γενική κατεύθυνση είναι προς την υπερψήφιση αλλά Παπανδρέου και Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν καταψήφιση, όχι για τα γκρίζα σημεία που θεωρούν πως έχει η συμφωνία αλλά για λόγους αρχής: Επειδή η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την αντιπολίτευση, επειδή δεν έχει στρατηγική για τα επόμενα βήματα, επειδή κάνει επικοινωνία με τα εθνικά θέματα. Οι δυο τους είχαν διαφοροποιηθεί και στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Τότε η Φ. Γεννηματά τους ανέχθηκε σφίγγοντας τα δόντια αλλά δεσμεύτηκε ότι την επόμενη φορά θα διαγράψει όποιον βγει εκτός γραμμής. Το “παρών” δεν “παίζει” στο ΚΙΝΑΛ γιατί βουλευτές όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου το έχουν αποκλείσει. Υπήρξε πάντως τηλεφωνική επικοινωνία Γεννηματά-Παπανδρέου για να μην φτάσουν τα πράγματα στα άκρα.

Η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου θεωρεί τη συμφωνία προδοτική, το ΚΚΕ στέκεται σταθερά απέναντι και ο Γ. Βαρουφάκης είχε μιλήσει για αυτογκόλ.
Οι οριστικές αποφάσεις είναι θέμα ωρών και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΙΝΑΛ. Η παρουσία στην Αθήνα του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ. Μάας την Τρίτη κάνει ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση.

Στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν αναμένονται εκπλήξεις στην ψηφοφορία, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες για γερμανική πρωτοβουλία για έναρξη διαλόγου Αθήνας-Αγκυρας έχουν προκαλέσει κινητικότητα και εσωτερικές συζητήσεις.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, πάντως,  θα περιμένει με ενδιαφέρον και ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Καμία δημοσίευση για προβολή