Η  Θεραπευτική Δύναμη της Μουσικής

    Η μουσική θεραπεία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν το άγχος και να προάγουν τη θεραπεία.  Ο Andrew Rossetti, μουσικοθεραπευτής στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιεί ασκήσεις μουσικής για να χαλαρώσει  τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ιατρικές θεραπείες.   «Επικεντρωθείτε στον ήχο του οργάνου», δηλώνει. “Κλείστε  τα μάτια σας. Σκεφτείτε ένα μέρος όπου αισθάνεστε ασφαλείς και άνετα. ”

    Ασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο στο Mount Sinai Beth Israel Union Square Clinic ηρέμησε τους φόβους της για τη θεραπεία με ακτινοβολία που έπρεπε να κάνει, με τη μουσική.   «Ένιωσα τη διαφορά αμέσως, ήμουν πολύ πιο χαλαρή», ανέφερε. Η ασθενής μετά το πέρας της θεραπείας της, συνέχισε να επισκέπτεται το Νοσοκομείο και να συνεργάζεται με τον   Rossetti, του οποίου η μουσική αλλά και οι ασκήσεις οπτικοποίησης την βοήθησαν να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στη ζωή της.

    Όμως, η θεραπευτική δύναμη της μουσικής – που επαινείται από τους φιλόσοφους από τον Αριστοτέλη και τον Πυθαγόρα έως τον Pete Seeger – τώρα επιβεβαιώνεται και από ιατρική έρευνα. Χρησιμοποιείται σε στοχευμένες θεραπείες για άσθμα, αυτισμό, κατάθλιψη και άλλα, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η επιληψία και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Η ζωντανή μουσική τελευταία, έχει φτάσει να ακούγεται και σε μερικούς μη αναμενόμενους χώρους, όπως χώρους αναμονής νοσοκομείων και κέντρων όπου καρκινοπαθείς ασθενείς περιμένουν να ξεκινήσουν τις  θεραπείες τους. Ακόμα, την βρίσκουμε σε κάποιες ΜΕΘ Νεογνών αλλά και σε άλλους χώρους με ασθενείς σε βαριά κατάσταση.

    Σήμερα οι μουσικές θεραπείες  χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως συμπλήρωμα σε άλλες μορφές ιατρικής θεραπείας. Βοηθούν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το άγχος τους και κινητοποιούν την ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει.

    «Με τη μουσική, οι ασθενείς ηρεμούν και συμμετέχουν καλύτερα στη δική τους φροντίδα» λέει ο Rossetti.   Ακόμη και στην πανδημία του κορονοϊού, ο Rossetti συνέχισε να παίζει ζωντανή μουσική για τους ασθενείς. Παρατήρησε δε μεγάλη αύξηση των κρίσεων άγχους, με αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο, αυτές οι μουσικές παρεμβάσεις να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές.

    Το Mount Sinai έχει επίσης επεκτείνει πρόσφατα το πρόγραμμα μουσικοθεραπείας για να συμπεριλάβει τη συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό, πολλοί από τους οποίους πάσχουν από μετατραυματικό στρες από μήνες που ασχολούνται με τον Covid, με ζωντανές παραστάσεις που προσφέρονται κατά τη διάρκεια της ώρας του γεύματος.

    Δεν είναι μόνο ένα ενισχυτικό διάθεσης. Συνεχιζόμενες έρευνες δείχνουν ότι η μουσική που παίζεται σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον έχει σημαντικά ιατρικά οφέλη.

    «Οι ασθενείς που κάνουν αυτές τις μουσικές θεραπείες, φαίνεται να χρειάζονται λιγότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση του άγχους ενώ μερικές φορές δεν τα χρειάζονται και καθόλου», δήλωσε ο Δρ Jerry T. Liu, επίκουρος καθηγητής ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai.

    Μια μελέτη 400 ερευνητικών εργασιών που διεξήγαγε ο Daniel J. Levitin στο Πανεπιστήμιο McGill το 2013 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το να ακούς μουσική ήταν πιο αποτελεσματική από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στη μείωση του άγχους πριν από τη χειρουργική επέμβαση».

    «Η μουσική κάνει τους ασθενείς να νιώθουν πιο άνετα και τους χαλαρώνει χωρίς παρενέργειες », δήλωσε ο Δρ Manjeet Chadha, διευθυντής της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας στο Mount Sinai Downtown στη Νέα Υόρκη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες φοβίες, ενώ σήμερα, υπάρχουν νοσοκομεία  που έχουν εισαγάγει προ-εγγεγραμμένα προγράμματα τα οποία οι ασθενείς μπορούν να ακούσουν με ακουστικά.

    Στο Mount Sinai Beth Israel, η μουσική εμφανίζεται γενικά ζωντανά, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη γκάμα οργάνων, όπως τύμπανα, πιάνα και φλάουτα, με τους ερμηνευτές να είναι προσεκτικοί για να διατηρήσουν την κατάλληλη κοινωνική απόσταση.  «Τροποποιούμε αυτό που παίζουμε σύμφωνα με την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς», δήλωσε η Joanne Loewy, ιδρυτική διευθύντρια του κέντρου μουσικής και ιατρικής Louis Armstrong του νοσοκομείου.

    Η Δρ Loewy έχει πρωτοποριακές τεχνικές που χρησιμοποιούν διάφορα ασυνήθιστα όργανα, όπως το Gato Box, το οποίο προσομοιώνει τους ρυθμούς του καρδιακού παλμού της μητέρας και έναν Ocean Disc, ο οποίος μιμείται τους ήχους στην κοιλιά της μαμάς,  για να βοηθήσουν τα πρόωρα μωρά αλλά  τους γονείς τους να χαλαρώσουν κατά τη διαμονή τους στις  μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών.

    Ο Δρ Dave Bosanquet, αγγειοχειρουργός στο νοσοκομείο Royal Gwent στο Newport της Ουαλίας, λέει ότι η μουσική έχει γίνει πολύ πιο συνηθισμένη στις χειρουργικές αίθουσες  στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια. Βοηθά τους ασθενείς να χαλαρώσουν, αλλά και τους χειρουργούς να επικεντρωθούν στο έργο τους. Μάλιστα συστήνει την κλασική μουσική, η οποία «προκαλεί πνευματική εγρήγορση» και δεν έχει στίχους που μπορεί να αποσπούν την προσοχή. Όμως η μουσική αναφέρει, δεν πρέπει να παίζεται σε σύνθετες ιατρικές διαδικασίες που απαιτούν απόλυτη προσήλωση.

    Η μουσική χρησιμοποιήθηκε επίσης επιτυχώς για την υποστήριξη της ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet το 2015 ανέφερε ότι η μουσική μείωσε τον μετεγχειρητικό πόνο και το άγχος, μειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για φάρμακα κατά του άγχους. Περιέργως, διαπίστωσαν επίσης ότι η μουσική ήταν αποτελεσματική ακόμα και όταν οι ασθενείς ήταν υπό γενική αναισθησία.

     

     

     

    Πηγή: Nytimes

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή