Η Τουρκία αρχίζει να αποκομίζει τα οφέλη μετά την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ- Μετά τα F-16 και ο Καναδάς ξαναρχίζει συνομιλίες

Ανάλυση του Reuters

Ο Καναδάς έχει ξεπαγώσει τις συνομιλίες με την Τουρκία για την άρση των ελέγχων στις εξαγωγές εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αφού η Άγκυρα έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, , μια κίνηση που θεωρείται ως μία από τις πολλές παραχωρήσεις που κερδήθηκαν σε αντάλλαγμα για τις τουρκικές ευλογίες.

Το πράσινο φως του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο τερμάτισε περισσότερο από ένα χρόνο αντίθεσης στην προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας, αποτέλεσε έκπληξη ακόμη και για τους συμμάχους στο εσωτερικό που τον είχαν υποστηρίξει απαιτώντας από τη Στοκχόλμη να λάβει πρώτα μέτρα κατά ομάδων που θεωρούνται τρομοκράτες από την Άγκυρα.

Η απόφαση του Ερντογάν, που ανακοινώθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ακολουθήθηκε γρήγορα από μια δήλωση από την Ουάσινγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.

Σε μια δυνητικά σημαντική κίνηση για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, ο Καναδάς, μέλος του ΝΑΤΟ, συμφώνησε να ξαναρχίσει συνομιλίες για την άρση των ελέγχων των εξαγωγών εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του οπτικού εξοπλισμού.

Ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή κάποιας τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Τουρκία το 2020, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εξοπλισμός είχε χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν που πολεμούσαν την Αρμενία στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αυτοί οι έλεγχοι στις εξαγωγές, οι οποίοι «επιβλήθηκαν για σημαντικούς λόγους», παραμένουν σε ισχύ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

«Ο πρωθυπουργός συζήτησε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τους εταίρους μας στο Βίλνιους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν», ανέφερε η δήλωση.

«Ο Καναδάς παραμένει δεσμευμένος στην αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, εμπόδια ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων».

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, η οποία ήδη επιδιώκει διαβεβαιώσεις για τα F-16 στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, ζήτησε οι έλεγχοι εξαγωγών του Καναδά να μεταφερθούν επίσης στην τελική συζήτηση.

Η Τουρκία επιδιώκει «μια συμφωνία-πακέτο»

Ο Καναδάς συμφώνησε να ξαναρχίσει συνομιλίες για το θέμα που είχε παγώσει από τότε που η Τουρκία αρχικά αντιτάχθηκε στις προσπάθειες ένταξης στο ΝΑΤΟ τόσο από τη Σουηδία όσο και από τη Φινλανδία πέρυσι, εφόσον η Τουρκία δεσμευόταν να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο Βίλνιους, δήλωσε η πηγή.

Στο Βίλνιους, ο Καναδάς περιέγραψε τη θέση του στην Τουρκία σχετικά με τους κανόνες για τη χρήση οποιωνδήποτε εξαγόμενων τεχνολογιών και αναμένει απάντηση. Αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες για τους ελέγχους των εξαγωγών δεν είναι παγωμένες, μια κίνηση που βοήθησε να διαδραματίσει ρόλο στην επισφράγιση της δέσμευσης του Ερντογάν για τη Σουηδία.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Καναδά για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές ο ένας στον άλλο και «έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους για το θέμα αυτό».

«Αλλά θα παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και την απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

ΟΙ «ΜΟΧΛΟΙ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΆΝ

Σε συνέντευξή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να άρουν τις κυρώσεις και τους περιορισμούς στην αμυντική βιομηχανία της.

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήταν «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16, μετά  τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μια ημέρα νωρίτερα. Η Τουρκία είχε ζητήσει τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.

Οι αντιρρήσεις της Άγκυρας αποτέλεσαν σημαντικό εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα αιτήματα της Τουρκίας περιελάμβαναν μια σκληρότερη γραμμή εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984. Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας τον Μάρτιο, αφού ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ελσίνκι είχε λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη ομάδων που θεωρούνται τρομοκράτες και για την απελευθέρωση των αμυντικών εξαγωγών.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα προωθήσει την επικύρωση της Σουηδίας στο κοινοβούλιο όταν ανοίξει ξανά τον Οκτώβριο, προσθέτοντας ότι η Στοκχόλμη θα παράσχει έναν οδικό χάρτη στην Τουρκία σχετικά με τα βήματα που θα λάβει πριν από την έγκριση.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), από το οποίο εξαρτάται το κόμμα AKP του Ερντογάν για την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, δήλωσε την Τρίτη ότι η Σουηδία απέτυχε να αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατία, αλλά πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν θα κάνει την τελική κλήση για την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί την Πέμπτη.

Ο Ερντογάν έχει επίσης δηλώσει ότι αναμένει βήματα από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και των ταξιδιών χωρίς βίζα, προτού η Τουρκία αρχίσει «να εργάζεται για την εφαρμογή των υποσχέσεων που έχει δώσει».

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Ερντογάν «μπορεί να έχει μεγιστοποιήσει πόσα θα μπορούσε να πάρει κρατώντας τη Σουηδία εκτός ΝΑΤΟ». «Έχουμε δει στο παρελθόν ότι του αρέσει να δοκιμάζει τα όρια».

ΠΗΓΗ: Reuters

 

Καμία δημοσίευση για προβολή