Η Τουρκία συνεχίζει να «παίζει» με το ΝΑΤΟ, αποκλείει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία ως τις προεδρικές εκλογές

Στο όριο του εξευτελισμού της ισχυρότερης στρατιωτικής/πολιτικής συμμαχίας του κόσμου συνεχίζει να κινείται η -ατιμώρητη- συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι του ΝΑΤΟ, με επίκεντρο το αίτημα ένταξης στη συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Αφού η Άγκυρα «εκβίασε» συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αφού υποχρέωσε το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να υιοθετήσουν γραπτώς την πολιτική της Τουρκίας έναντι των Κούρδων, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη συμμαχία, τώρα «αδειάζει» κανονικά και δημοσίως τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, που ήδη έχει καθυστερήσει.

Άδειασμα στον Στόλτενμπεργκ

Γιατί μόνο ως «άδειασμα» (στην καλύτερη περίπτωση) μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ -διαπρύσιος υποστηρικτής των τουρκικών θέσεων στο ΝΑΤΟ- δήλωσε ότι «είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του NATO», για να ακούσει διά στόματος Τσαβούσογλου ότι «η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα».

Ο Νορβηγός πολιτικός προσπάθησε να πείσει την Άγκυρα να προχωρήσει με πιο γρήγορο ρυθμό τη διαδικασία ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός από τη Μόσχα», αλλά και τονίζοντας ότι «κατανοώ τις ανησυχίες σας» σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Αλαζονεία Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου δεν έκανε καν τον κόπο να κρύψει την αλαζονεία της Άγκυρας, λέγοντας ότι έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη» στη νέα σουηδική κυβέρνηση. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων που η Σουηδία είχε εφαρμόσει κατά της Τουρκίας είναι ένα σημαντικό βήμα.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «από την άλλη, δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα τα στοιχεία αυτού του μνημονίου έχουν εφαρμοστεί πλήρως από αυτές τις δύο χώρες», και προσέθεσε ότι «είχαμε ελάχιστες ελπίδες με την προηγούμενη κυβέρνηση της Σουηδίας, αλλά η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα», επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον «μετά από πρόσκληση του προέδρου μας».

Αποκλείεται ένταξη πριν τις εκλογές

Στην ουσία, με την ανοχή του ΝΑΤΟ, η Τουρκία συνεχίζει τους εκβιασμούς, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν χωρίς περιστροφές ότι η Τουρκία είναι απίθανο να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO πριν από το τέλος του 2022, και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2023 είναι ελάχιστες.

«Η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα και η ατζέντα του τουρκικού κοινοβουλίου είναι γεμάτη για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσαν οι αξιωματούχο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι ευχαριστημένη με τη συνεργασία της Φινλανδίας, αλλά σχεδιάζει να ψηφίσει και για τις δύο αιτήσεις ταυτόχρονα.

Το ερωτηματικό της Ουγγαρίας

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συνάντηση, την Παρασκευή, του Στόλτενμπεργκ με τον Ερντογάν μοιάζει περίπου διαδικαστική, καθώς η Άγκυρα μοιάζει να έχει πάρει την απόφαση να μην κάνει σε καμία περίπτωση ευκολότερη τη ζωή του γ.γ. του ΝΑΤΟ σε ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό της ένταξης στη συμμαχία των δύο σκανδιναβικών χωρών. Όσον αφορά στην Ουγγαρία, που επίσης κάνει καθυστερήσεις, όλα δείχνουν ότι θα επικυρώσει την ένταξη μέχρι το τέλος του 2022.

Το πιθανότερο -σύμφωνα με εκτιμήσεις- είναι ότι εν τέλει η Άγκυρα θα επισπεύσει κάπως την επικύρωση της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, αφού πρώτα φροντίσει να διασφαλίσει πλήρως την υλοποίηση των απαιτήσεών της, κυρίως από τη Στοκχόλμη. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, είναι εμφανές ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τα πάντα προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της, έστω κι αν αυτό αποβαίνει σε βάρος της συμμαχίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή