Η UBS υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης και τις αναβαθμίζει για την Ελλάδα

“H ύφεση στις ΗΠΑ, η νομισματική σύσφιγξη της ΕΚΤ και οι περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές θα λειτουργήσουν σαν «βαρίδι» για την Ευρωζώνη, με συνέπεια η ανάκαμψη το 2024 na προβλέπεται υποτονική”,σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ελβετικού Οίκου UBS.

Έτσι, η UBS υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,5% το 2023 (-0,3 ποσοστιαίες μονάδες).Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Οίκος περιμένει μια ήπια θετική μεταβολή του ΑΕΠ κατά το β΄ και γ΄ τρίμηνο, καθώς οι υπηρεσίες (με κυριότερο τον τουρισμό) παραμένουν ανθεκτικές, την ώρα που η μεταποίηση είναι πολύ αδύναμη. Για το 2024 η uBS εκτιμά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο 0,7% (-0,3 ποσοστιαίες μονάδες). Για το 2025, η πρόβλεψή της παραμένει αμετάβλητη στο 1,1%, έναντι του 1,5% που περιμένει η αγορά.

Θετικές οι εκτιμήσεις για την Ελληνική οικονομία

Όπως σημειώνει η UBS, η  μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική, τα πήγε χειρότερα από τις υπόλοιπες, με τις χώρες του Νότου να εμφανίζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Στο πλαίσιο και της γενικότερα θετικής άποψής της για την περιφέρεια, η UBS περιμένει ανάπτυξη 4,1% φέτος για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για εκτίμηση κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το consensus. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,9%. Για το 2024, η UBS βλέπει ανάπτυξη 3,2% στην Ελλάδα (1,7 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το consensus), με τον πληθωρισμό στο 2,2%.

Η ανεργία σε ιστορικό χαμηλό- ο πληθωρισμός επιμένει

Το θετικό σημείο στην Ευρωζώνη είναι η αγορά εργασίας, με την ανεργία σε ιστορικό χαμηλό, σημειώνουν οι αναλυτές της UBS. Καθώς δεν βλέπουν ιδιαίτερα σημάδια εξασθένησης της αγοράς εργασίας, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν και σε πραγματικούς όρους, τους επόμενους μήνες.

Όμως, η άλλη όψη του νομίσματος της ισχυρής αγοράς εργασίας είναι ο κίνδυνος επίμονου πληθωρισμού, που θα δυσκολέψει την προσπάθεια της ΕΚΤ να πιάσει τον στόχο του 2% εγκαίρως, παρά την χαμηλή ανάπτυξη, τονίζουν οι αναλυτές της UBS. Συνεπώς, ο οίκος εκτιμά ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κινηθούν σε περιοριστικά υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα, όμως εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στον στόχο της ΕΚΤ για 2% μόνο το 2025.

Το βασικό σενάριο της UBS θέλει τα επιτόκια να καταλήγουν στο 4% έως τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι αναλυτές μιλούν για κίνδυνο μιας ακόμα αύξησης, κατά 25 μονάδες βάσης, τον Οκτώβριο.  Η πρώτη μείωση των επιτοκίων αναμένεται τον Ιούνιο του 2024.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή