Η Wood… επενδύει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αν και μειώνει κάπως τις προβλέψεις της για το 2023 και το 2024

Με πιο θετικό και… εποικοδομητικό outlook από άλλους οικονομικούς οίκους, η εταιρεία συμβούλων Wood & Company προχωρεί σε γενικώς θετικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αν και μειώνει κάπως τις εκτιμήσεις της για το μέγεθος της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την Wood, μετά από ένα υποτονικό δεύτερο τρίμηνο, η ελληνική οικονομία ξαναβρίσκει την αναπτυξιακή της τροχιά, αν και εκτιμάται ότι ο τελικός απολογισμός του έτους θα είναι χαμηλότερος αυτού που αρχικώς είχε εκτιμηθεί, καθώς η εταιρεία αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ σε 2,8% και 3,5% για το τρέχον και το επόμενο έτος (από 3,5% και 4,2% προηγουμένως) και αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 4% το 2025.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα αποδυναμώθηκε το 2ο τρίμηνο, μετά τη συγκράτησή της το 1ο τρίμηνο. Ωστόσο, η δραστηριότητα αποκτά και πάλι δυναμική το 3ο τρίμηνο, χάρη στην αύξηση των πραγματικών μισθών, η οποία επιβεβαιώνεται από θετικές έρευνες για τις επιχειρήσεις, αναφέρει η Wood.

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι που μπορούν να προκαλέσουν πρβλήματα στην ελληνική οικονομία, όμως παραμένουν και περιλαμβάνουν τυχόν περαιτέρω επιδείνωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, μια αυστηρότερη νομισματική στάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη Fed και την ΕΚΤ και τυχόν διαταραχές στο κυβερνητικό κλίμα από τις πυρκαγιές. Ο πληθωρισμός παραμένει, ενώ κατά την Wood πιθανότατα να επιστρέψει στον στόχο του 2% αργότερα το επόμενο έτος, αλλά στη συνέχεια θα διολισθήσει περαιτέρω το 2025.

Όπως διαπιστώνει η Wood, οι έρευνες για τις επιχειρήσεις του Αυγούστου σηματοδότησαν περαιτέρω βελτίωση του συνολικού κλίματος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τους προηγούμενους μήνες. Η βιομηχανική εμπιστοσύνη αυξήθηκε χάρη στην καλύτερη δυναμική της παραγωγής, αν και οι μελλοντικές προσδοκίες υποχώρησαν περαιτέρω. Το λιανικό εμπόριο ακολούθησε, με μικρή αύξηση, η οποία καθοδηγήθηκε από την καλύτερη διάθεση προσλήψεων. Η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με σταθερές προσδοκίες για μελλοντική ζήτηση, γεγονός που επίσης εμποδίζει τη συγκράτηση των πιέσεων στις τιμές.

Τα θεμελιώδη μεγέθη

Αντίθετα, το κλίμα στις κατασκευές παραμένει υποτονικό από τη νομισματική σύσφιξη και μειώνεται επίμονα από τον Μάρτιο. Με εξαίρεση τον βιομηχανικό τομέα, οι προθέσεις τιμολόγησης αποδεικνύονται σταθερές, σηματοδοτώντας σταθερή υποκείμενη ζήτηση. Η οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα υποχώρησε περαιτέρω το 2ο τρίμηνο. Η εξασθένηση οφείλεται στην επιβράδυνση των δαπανών των νοικοκυριών, όπως υποδηλώνει η πτώση του πραγματικού κύκλου εργασιών του εμπορίου (-3,9% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο έναντι ήπιας αύξησης 0,6% το 1ο τρίμηνο). Με αυτό το δεδομένο, η εξασθένηση των ιδιωτικών δαπανών είναι απίθανο να οδηγήσει σε μακροχρόνια επιβράδυνση και πιθανώς υποδηλώνει συγκράτηση από τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

Από την άποψη αυτή, είναι πιθανό να βρίσκεται σε εξέλιξη βελτίωση το 3ο τρίμηνο, καθώς η αύξηση των πραγματικών μισθών έχει πιθανότατα μετατραπεί σε θετική, γεγονός που σηματοδοτείται όλο και περισσότερο από την αύξηση των αποταμιευτικών αποθεμάτων στις έρευνες των καταναλωτών. Ο πλήρης αντίκτυπος των πυρκαγιών είναι άγνωστος- ωστόσο, μέχρι τον Ιούνιο, ο τουρισμός αναπτυσσόταν καλύτερα από πέρυσι, αναφέρει η Wood.

Περί πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ του Ιουλίου αυξήθηκε στο 2,5% σε ετήσια βάση, από 1,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, κυρίως λόγω των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων. Οι πρώτες αυξήθηκαν ελαφρώς, στο 12,3% σε ετήσια βάση, από 12,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ οι δεύτερες αντανακλούσαν την αύξηση των τιμών του brent και μειώθηκαν λιγότερο από ό,τι τον Ιούνιο (-3,7% σε ετήσια βάση έναντι -7,6% σε ετήσια βάση). Οι πιέσεις στις τιμές, όπως φαίνεται στις έρευνες, αποδείχθηκαν πιο επίμονες από ό,τι στις υπόλοιπες (αντίστοιχες) οικονομίες και, εκτός από τη βιομηχανία, όλοι οι άλλοι τομείς και η αντίληψη των καταναλωτών παρέμειναν υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από το COVID-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Wood έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό με βάση τα συνήθη τρία σενάρια: το πρώτο υποθέτει επίμονα υψηλές τιμές τροφίμων- το δεύτερο αναμένει ότι οι τιμές των τροφίμων να μειωθούν μάλλον γρήγορα στον ιστορικό μέσο όρο- και το τρίτο υποθέτει ότι οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στο μέσο των δύο πρώτων σεναρίων και προσομοιώνει ισχυρότερες πιέσεις λόγω της ζήτησης. Το σενάριο 1 θέλει ο πληθωρισμός να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 3,4%, 3,8% και 0,9% το 2023, 2024 και 2025, αντίστοιχα. Το σενάριο 2 προβλέπει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος και στο 0,3% το 2025. Το τρίτο σενάριο (το βασικό σενάριο της Wood) αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3,4-3,5% φέτος και το επόμενο έτος, πριν πέσει στο 1% το 2025.

Καμία δημοσίευση για προβολή