Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής : Δεν θα δεχθούμε εργαλειοποίηση των μεταναστών. H E.Ε. μπροστά στην ενεργειακή κρίση. Τί θα ζητήσει η Αθήνα

προσχέδιο Συμπερασμάτων

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία αναμένεται να στείλει η Ευρώπη πως δεν θα αποδεχτεί καμία απόπειρα εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς και πως καταδικάζει τέτοιες επιθέσεις στα σύνορα της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναφορά στην εργαλειοποίηση έχει ως αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λευκορωσία με την προσπάθεια να ωθηθούν μεγάλος αριθμός μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

Η εν λόγω αναφορά, ωστόσο, αποτελεί έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία και τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο.

“Δεν θα δεχθούμε απόπειρα εργαλειοποίησης των μεταναστών

“Το Συμβούλιο δεν θα αποδεχθεί καμιά απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς, καταδικάζει τέτοιες υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ”, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Υπάρχει επίσης αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο θα συζητηθεί αύριο το πρωί στη χρηματοδότηση Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Economico.gr, αναμένεται να παρέμβει και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την παρεμβατική, παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, με έμφαση στην προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.

Χρήση της εργαλειοθήκης από τα κράτη μέλη

Για το μεγάλο ζήτημα της ενέργειας που θα συζητηθεί σήμερα, σύμφωνα με το κείμενο με τα συμπεράσματα, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση της εργαλειοθήκης που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Κομισιόν για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης των πιο ευάλωτων πολιτών, ενώ γίνεται σύσταση για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν πιο ανθεκτικό το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα.

Σε κοινή γραμμή με την Ιταλία η Ελλάδα θα προτείνει στη συνεδρίαση η Ευρώπη να αγοράσει φυσικό αέριο συγκροτώντας ένα «μονοψώνιο» που θα έχει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών αερίου.

Με άλλα λόγια η Ευρώπη αγοράζει φθηνότερα, άρα και οι «27» χώρες της προμηθεύονται πιο φθηνό φυσικό αέριο.

Ταχύτερη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται παράλληλα να τονίσει την ανάγκη, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αποτελούν την πιο φθηνή πηγή ενέργειας, εκτός του ότι δεν εκπέμπουν καθόλου διοξείδιο του άνθρακα.

« Πρέπει να είμαστε τολμηροί και φιλόδοξοι, εάν θέλουμε να φτάσουμε τον στόχο μας για μείωση των εκπομπών κατά 55%» το μήνυμα του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός προωθεί και την πρόταση του που είχε υποβάλλει πρόσφατα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μία πιο φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία στη ναυτιλία, η οποία ευθύνεται για το 3% των συνολικών εκπομπών…

«Η ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου ή ενδεχομένως και ενός ταμείου που θα επενδύει σε καινοτόμες ιδέες γύρω από την απεξάρτηση της ναυτιλίας από πηγές με βάση τον άνθρακα είναι κατά τη γνώμη μου μια λογική προσέγγιση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το συνέδριο «Athens ESG & Climate Crisis Summit

 

Καμία δημοσίευση για προβολή