Θοδωρής Καλούδης

Ηχηρό το μήνυμα της κοινωνίας στον Αλέξη Τσίπρα – Με στρατηγική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ σύρεται σε εθνικές εκλογές

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, επιτρέπουν ορισμένα πρώτα συμπεράσματα:

1.Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κοινωνία να εκφράσει την εμπιστοσύνη της στις πολιτικές της κυβέρνησης. Οι πολίτες την αποδοκίμασαν και την καταψήφισαν δυναμικά, δίνοντας της ένα σαφές πολιτικό μήνυμα απαλλαγής. Και το μήνυμα αυτό αφορά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που υπέστη δεινή προσωπική ήττα. Αισθανόμενος ο κ. Τσίπρας ότι είναι πλέον πρωθυπουργός υπό προθεσμία και έχοντας χάσει επί της ουσίας τη νομιμοποίησή του, οδηγήθηκε στη δήλωση παραίτησης και σε προκήρυξη εθνικών εκλογών.

2. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύρθηκε ταπεινωμένος σε εκλογές.

3.Ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε με εκκωφαντικό τρόπο τη (σχετική) πλειοψηφία που είχε κατακτήσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αποτελεί πλέον τη δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδεικνύεται στην πλειοψηφούσα δύναμη. Με αυτά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις εθνικές εκλογές (αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά) θα μπορούσε να πάρει ένα αποτέλεσμα γύρω στο 38% και ενδεχόμενη αυτοδυναμία.

4.Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται ως η καθαρή νικήτρια των Ευρωεκλογών. Είναι η μόνη κύρια πολιτική δύναμη που ανεβάζει σημαντικά τα ποσοστά της σε σύγκριση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε το στοίχημα και οδηγεί την παράταξή του, μετά από πολύ καιρό, σε νίκη. Και αυτό το πέτυχε συσπειρώντας τους παραδοσιακούς οπαδούς της δεξιάς και πείθοντας παράλληλα να τον εμπειστευτούν και κεντρώοι ψηφοφόροι που παραδοσιακά βρίσκονταν απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

5.Το ΚΙΝ.ΑΛ. άντεξε την επίθεση (συχνά ανοίκεια) που δέχτηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το ΣΥΡΙΖΑ. Αναδείχτηκε τρίτη πολιτική δύναμη και σταθεροποιείται ως καθαρός πόλος της Κεντροαριστεράς. Παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις του υστερούν εκείνων των Ευρωεκλογών του 2014, μπορεί πλέον να επιδιώξει μια ανασύνταξη και να διεκδικήσει ουσιώδη ρόλο στις εξελίξεις.

6.Η Χρυσή Αυγή αποδοκιμάζεται και υποχωρεί ραγδαία – και αυτό είναι μια καλή είδηση.

7. Τα αποτελέσματα της κάλπης απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι λαός στις κάλπες τιμωρεί. Κυρίως οι βασανισμένοι και οι προδομένοι πολίτες. Αλλά και οι αξιοπρεπείς. Δεν τσίμπησαν στα δωράκια και στην φτηνή απόπειρα εξαγοράς της ψήφου τους. Ούτε στη ρητορική του φόβου. Και δεν λησμόνησαν πως αυτοί στους οποίους εμπιστεύτηκαν τις τύχες της χώρας για να τους απαλλάξουν από τα μνημόνια, τους έβαλαν πιό βαθειά στη μαύρη τρύπα της λιτότητας και τους δέσμευσαν την προοπτική για πολλά χρόνια, με μια αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική, με “ματωμένα πλεονάσματα” και ένα τρίτο, αχρείαστο, μνημνόνιο.

8. Στις εκλογές αυτές αποδοκιμάστηκε όμως και ο ενδοτισμός στα εθνικά θέματα. Όπως καταδικάστηκε και η καθεστωτική αντίληψη του “συστήματος ΣΥΡΙΖΑ” που εκφράστηκε με πρωτοφανή επίθεση στους θεσμούς και απόπειρα κατάλυσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Βεβαίως και η ύβρις με την οποία αντιμετώπισε η κυβέρνηση την τραγωδία στο Μάτι – συμπεριφορά που ανέδειξε ένα συγκεκριμένο ήθος και ύφος εξουσίας.

9.Η χώρα πλέον βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο.Είναι προφανές πως ό,τι αποδοκιμάστηκε τώρα δεν μπορεί να επιδοκιμαστεί στις εθνικές κάλπες, σε τριάντα ημέρες, στις οποίες οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο ξεκάθαρα παγιωθεί η ανατροπή των Ευρωεκλογών και αναδειχθούν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί στις εθνικές εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή