Ικανοποίηση για τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου – Εγρήγορση για τα επόμενα βήματα της Τουρκίας – Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για την Αθήνα

Η αντίστροφη μέτρηση για την  επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 του μηνός έχει ξεκινήσει και μαζί και οι πυρετώδεις προετοιμασίες της ελληνικής διπλωματίας για το κρίσιμο ραντεβού.

Η Αθήνα προσέρχεται στη συνάντηση έχοντας στις διπλωματικές της αποσκευές τη διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med που αναμφίβολα αποτελεί μία συμβολική αλλά και ουσιαστική “ομπρέλλα” για την ενέργεια αλλά και την ασφαλεία της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου – εξέλιξη που η κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά σημαντική.

Η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής και εταιρικής σχέσης των τριών χωρών, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποδίδει η Αθήνα, άλλωστε, τόσο στη ρήτρα ασφαλείας στην οποία συναίνεσαν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη – καλώντας παράλληλα όποιον άλλον θέλει να συμμετάσχει στο έργο να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου – όσο και στην κοινή δήλωση των ηγετών των τριών χωρών αναφορικά με την απόφαση της Τουρκίας για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή δήλωση Μητσοτάκη, Νετανιάχου και Αναστασιάδη γίνεται συγκεκριμένα λόγος για “επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα» και «κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”. Παράλληλα, εκτιμάται πως η κίνηση της Άγκυρας “υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής πολιτικής λύσης για τη λιβυκή σύγκρουση”, ενώ “σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης”. Στη δήλωση γίνεται επίσης λόγος για “απερίσκεπτη κίνηση” και καλείται η Άγκυρα «να απέχει από μια τέτοια ενέργεια» που παραβιάζει την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Λιβύης.

Την ίδια στιγμή κι ενώ και οι τρεις ηγέτες τόνισαν στις δηλώσεις τους ότι το έργο του EastMed δεν απειλεί κανέναν στην ευρύτερη περιοχή ούτε τα κυριαρχικά του δικαιώματα, στη διμερή συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ σε διάφορους τομείς, όπως αυτός της αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου, έγινε επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους – όπως φάνηκε, άλλωστε, αργότερα με την κοινή δήλωση των τριών για τις ενέργειες της Άγκυρας στη Λιβύη.

Δύσκολος μήνας ο Ιανουάριος 

[more]

Παρά ταύτα, ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο παραγνωρίζει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της περιόδου αλλά και της ίδιας της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί  ρόλο στην περιοχή για την Ουάσιγκτον. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν θετικά, καθώς η τοποθέτηση του State Department ήταν υπέρ του EastMed, ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ δήλωσε πως η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό είναι διπλωματικής και πολιτικής σημασίας, αλλά και της αποκάλυψης του  Λευκού Οίκου, ότι  ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε αντιρρήσεις στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει στρατό στη Λιβύη.

Στην ευρύτερη εικόνα, την ημέρα που ο έλληνας πρωθυπουργός,  θα συναντάται με τον αμερικανό πρόεδρο, στην Κωνσταντινούπολη θα βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη Λευκωσία θα έχει μεταβεί  ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ολα αυτα, ενώ ήδη χθες, ο τούρκος πρόεδρος, ζήτησε και έλαβε το «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο της χώρας του για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, ελπίζοντας να έχει αποφασιστικό ρόλο την επόμενη μέρα του εμφυλίου στην Τρίπολη, στην τελική, δηλαδή, διευθέτηση του «Λιβυκού προβλήματος».

Την ίδια στιγμή η Αθήνα εντείνει τις προσπάθειές της για τη χάραξη της ΑΟΖ της με Αίγυπτο και Ρώμη, ενώ το ίδιο θα επιδιώξει και με τα Τίρανα.

Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι ο μήνας που διανύουμε είναι κρίσιμος.Εξ ου και ο φόβος διπλωματικών και πολιτικών αναλυτών για το ενδεχόμενο η Αγκυρα, ανάλογα και με τις υπόλοιπες εξελίξεις στην περιοχή, να κλιμακώσει την ένταση, επιδιώκοντας να εφαρμόσει στην πράξη την –παράνομη για την Αθήνα- Συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Λιβύη. Το εάν και πού θα αποστείλει ερευνητικά πλοία, συνοδευόμενα προφανώς από τουρκικές φρεγάτες ο Ταγίπ Ερντογάν, θα κρίνει προφανώς πολλά για το μέλλον της περιοχής.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή